VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
Akupunktura za vaše ljubimce


Šta je akupunktura?

Akupunktura predstavlja aplikaciju finih, tankih igala u telo pacijenta sa ciljem smanjivanja bola, ili u određenim slučajevima, sa ciljem da se pomogne organizmu pacijenta da se izbori sa nekom drugom bolešću.


Kako akupunktura funkcioniše?

Akupunktura deluje na centalni nervni sistem. Ubod igala blokira transmisiju signala bola i stimuliše mozak i centralni nervni sistem da stvaraju više prirodnih analgetika (sredstva protiv bolova). Kod bolesti koje nisu bolne, akupunktura može pomoći da se određene telesne funkcije normalizuju.


Da li će akupunktura biti bolna za mog ljubimca?

Akupunktura stimuliše nerve, ali ne one koje izazivaju neprijatni, prisutni bol kod životinje koji mi želimo da tretiramo. Akupunktura stimuliše druge nerve koje mozgu daju signal kao da se pojavila neka mnogo ozbiljnija pretnja za organizam, i na taj način dolazi do blokiranja bola. Ponekada životinje na ubod akupunkturne igle reaguju kao da očekuju mnogo jači bol, ali onda se opuštaju jer se jači bol ne pojavljuje. Većina životinja akupunkturu prihvata jako dobro, pa čak postaju opuštene i pospane za vreme tretmana.


Da li će moj ljubimac morati da bude sediran za tretman akupunkturom?

Nije uobičajena praksa da se životinje sediraju kada je potrebno da se tretiraju akupunkturom. Životinje se jedino sediraju onda kada je pristan takav bol da životinja ne dozvoljava nikakav dodir afektovane regije. Iznenađujuće je koliko ponekada mačke, pa čak i kunići dobro podnose i tolerišu akupunkturu.


Koliko često moj ljubimac treba da se tretira?

Uobičajeno je da primarni kurs terapije traje 4 do 6 nedelja, s tim što se tretmani obavljaju jedan put nedeljno. Posle četiri nedelje moćićemo sa sigurnošću da kažemo da li akupunktura ima efekta kod vašeg ljubimca, i onda, u zavisnosti od odgovora na terapiju, napravićemo plan daljih tretmana. U većini slučajeva lagano se produžuje period između dva tretmana, ali tako da se održi efekat terapije što je duže moguće.


Da li je akupunktura sigurna?

Akupunktura je vrlo sigurna terapijska metoda u rukama obučene osobe. Što se zakona u okviru Evropske unije tiče, akupunkturu životinja može da obavlja samo diplomirani veterinar. Postoje samo neke određene bolesti kod kojih akupunktura mora da se primenjuje sa velikim oprezom ili je ne treba uopšte primenjivati, ali o detaljima vezanim za ovo tematiku informacije možete dobiti od vašeg veterinara akupunkturologa.


Koja oboljenja mogu da se tretiraju akupunkturom?

Bolna stanja su najčešća indikacija za akupunkturu. Obično je to bol povezan sa artritisom, ali i sa istezanjem mišića, bol koji se javlja sekundarno kod oboljenja vertebralnih diskova ili kod koštanih promena na kičmi. I bolna stanja drugog porekla mogu dobro da reaguju na akupunkturu. Funkcionalna oboljenja, kao što je npr. megakolon kod mačaka ili problemi iritabilnog kolona kod pasa mogu takođe dobro da reaguju na akupunkturu. Akupunktura se uspešno primenjuje i kod nekih kožnih oboljenja.


Šta mogu da očekujem u toku tretmana?

Posle pregleda, veterinar će postaviti igle u različite delove tela vašeg ljubimca, povremeno će ih pomerati ili rotirati da bi izazvao dodatnu stimulaciju. Ne postoji precizna doza akupunkture kao što postoji za lekove, tako da će vaš veterinar odlučiti koliko će igala postaviti i koliko će ih stimulisati, i to u zavisnosti od odgovora vašeg ljubimca na terapiju, i za vreme same terapije, i posle terapije. Neke životinje postaju pospane i potpuno opuštene za vreme terapije, dok neke akupunkturu tolerišu u kraćem vremenskom periodu.


A posle tretmana?

Nije retka pojava da životinje posle tretmana kod kuće dugo i mirno spavaju. Ovo je dobar znak i često upućuje na to da će vaš ljubimac dobro reagovati na akupunkturu. No, nemojte brinuti ako se ovo ne desi - manjak pospanosti ne znači da vaš ljubimac neće reagovati na akupunkturu. Neke životinje mogu da budu euforične; ovo je takođe dobar znak, ali pokušajte da ih obuzdate i sprečite preteranu aktivnost jer mogu i da preteraju. Nastavite sa regularnom terapijom, ishranom i šetnjama posle akupunkture. Nemojte menjati bilo šta u režimu života vašeg ljubimca dok se prethodno ne prokonsultujete sa svojim veterinarom.


Kakavu reakciju na terapiju mogu da očekujem?

Vaš ljubimac može da pokaže jednu od ove tri reakcije na terapiju akupunkturom:
  1. U početku može da deluje ukočenije ili slabije pokretno. Ovo može samo da znači da je doza akupunkture bila prevelika, ali ovakva reakcija nam ujedno pokazuje da će ova životinja reagovati na terapiju. Posle dan ili dva biće im bolje, i trebalo bi da im bude bolje nego ranije. Potrebno je da vašem veterinaru saopštite ako je do ovakve reakcije došlo da bi on znao kako da sledeći put bolje prilagodi tretman vašem ljubimcu.

  2. Moguće je da ne primetite nikakavu reakciju ili promenu. Ovo je uvek razočaravajuće za vlasnika ali ne mora da znači da vaš ljubimac neće reagovati; možda je samo potrebno više od jednog tretmana da bi se promena primetila, ili je poboljšanje bilo toliko blago da nije ni primećeno. Ne može se tvrditi da životinja nije reaktivna na tretman sve do posle četvrtog tretmana. Nisu ni svi ljudi ni sve životinje "reaktivni" na akupunkturu, ali oko 80% pacijenata jeste reaktivno.

  3. Možete primetiti poboljšanje. Poboljšanje se obično primećuje u okviru tri dana posle tretmana. Simptomi koje pokušavamo da lečimo mogu da se vrate pre sledećeg tretmana, ali to je normalno. Posle svakog narednog tretmana efekti bi trebalo da traju duže, tako da posle određenog vremena vašem ljbimcu tretmani neće biti potrebni u dužem vremenskom periodu.

Da li je moj ljubimac pogodan kandidat za akupunkturu i da li su potrebni neki dodatni dijagnostički pregledi pre tretmana?

Svakako da je neophodno da se tačno utvrdi šta je uzrok problema kod vašeg ljubimca onim dijagnostičkim metodima koji su neophodni za datu bolest. Da li će i akupunktura biti deo terapije za dati problem znaćemo tek posle postavljanja dijagnoze.

gore