VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

Biheviorizam


Biheviorizam je nauka o ponašanju koja predstavlja izuzetno važnu ulogu kako humane tako i veteinarske medicine.

Kada se ne osećamo dobro, članovi naše porodice mogu da primete da smo mrzovoljni, da se lako iznerviramo ili da smo depresivni. Naše kolege na poslu mogu da primete da ne uspevamo da se koncetrišemo i da ne uspevamo u zadacima koje smo do pre nekog vremena sasvim uspešno savladavali.

Ovi poremećaji ponašanja, a ne fizički problemi, u jednom trenutku mogu postati razlog zbog kog ćemo potražiti stručnu pomoć.

Istina, u retkim slučajevima moguće je da ispod naizgled opravdane nervoze otkrijemo fizičko oboljenje, ali, ipak češća je situacija da nakon nekoliko konsultacija s odgovarajućim terapeutom osetimo olakšanje i naučimo da se izborimo s naizgled, nerešivim problemima.

Isto je i s kućnim ljubimcima.

Ukoliko ste se opredelili da prihvatite kućnog ljubimca kao člana porodice, onda je i vaša dužnost da razmišljate o njegovoj/njenoj interakciji sa svetom.

Nemojte misliti da je samo fizički problem razlog zbog kog bi trebalo da potražite veterinarsku pomoć.

Vaši ljubimci, takođe, mogu patiti od problema u ponašanju koje ne želimo, ili možda još uvek nismo spremni da nazovemo psihićkim.

Ali, ukoliko bi neko iz vašeg okruženja nakon jačeg zvuka kao što je petarda, otrčao u krevet i tamo nastavio da drhti, kako biste reagovali?

Kada biste odlučili da mu zaista pomognete?

Problemi koji su u vezi s kućnim vaspitanjem, anksioznošću, fobijama i agresijom postoje kako kod ljudi tako i kod životinja.

Zato, kao što ne biste oklevali da potražite pomoć za sebe ili neku dragu osobu, ne oklevajte da je potražite i za vašeg ljubimca.

Osoblje naše klinike daće sve od sebe da vam pomogne u savladavanju svih prepreka i nejasnoća koje su u vezi s psihom životinja. Kod nas vaš ljubimac može dobiti kompletan bihevioristički pregled, a zatim mu može biti prepisana i odgovarjuća terapija. Terapija se svodi na primenu različitih vežbi koje ćete raditi sa svojim ljubimcem, promenom određenih uslova u okolini, praktičnu primenu saveta koji ćete od nas dobiti, a nekada, ako je to neophodno i medikamentozni tretman. Kao što važi za sva medicinska oboljenja, preventiva je daleko bolja nego lečenje, pa to važi i u bihevirizmu. Zbog toga u našoj klinici postoji škola za štence kroz koju vlasnici i njihovi ljubimci stiču osnovna znanja o dobroj međusobnoj komunikaciji, poznavanju i razumevanju jedni drugih. Za vlasnike odraslih životinja koji sa svojim ljubimcima imaju određeni problem, zakazuju se individualne biheviorističke konsultacije.


Pogledajte: