VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

DISPLAZIJA KUKOVA - RAZLIČITI PROTOKOLI


Displazija kukova je oboljenje koje srećemo kod gotovo svih rasa pasa.
Međutim, učestalost oboljenja i stepeni težine ispoljavanja ove bolesti variraju među pojedinim rasama. Takođe, velike razlike postoje u pogledu pojave ovog oboljenja kod iste rase pasa, ali u različitim državama.
Dijagnoza displazije se bazira na osnovu nalaza koji se dobija procenom rentgenskog snimka kukova. Međutim, u različitim zemljama postoje različiti kriterijumi za procenu rentgenskih snimaka. Postoje i značajne razlike u pogledu načina na koji se vrši rentgenski pregled.
Iako je Naučni odbor FCI propisao protokol za procenu displazije i formular kojim se verifikuje nalaz za HD/ED i dalje postoje razlike između pojedinih evropskih zemalja po tom pitanju. Ovo je još izraženije kada su u pitanju Velika Britanija, zemlje Skandinavije, SAD, Australija ...

Prvi pokušaj da se izvrši kontrola displazije kukova kod pasa je bio od strane Švedskog kinološkog saveza ( SKK ) i to od pripadajućeg nacionalnog kluba za nemačke ovčare. To je bilo davne 1958 godine.
Ubrzo su ovaj model prihvatili i ostali pasminski klubovi u Švedskoj tako da je protokol, uz mnoge dopune, na snazi i danas. On služi kao jedan od osnovnih modela koji su preuzele mnoge druge zemlje.
Krajem 2000. godine u Švedskoj je registrovano više od 1 000 000 (!) pasa koji su pregledani na HD. Ovakvim impresivnim brojem pregleda se ne može pohvaliti niti jedna druga veterinarska organizacija na svetu niti bilo koji drugi nacionalni kinološki savez ili klub.
Oznake kojim se označavaju stepeni za HD u Švedskoj su "normal" za zdrave kukove dok se stepenima od 1- 4 označavaju bolesni kukovi.
Minimalna starost psa za pregled je 12 meseci.

Ortopedska fondacija za životinje (OFA) je osnovana pre skoro 40 godina u Americi kao privatna, neprofitabilna organizacija koja je okupila nekoliko naučnika iz te oblasti.
Ubrzo je Američki nacionalni kinološki savez počeo sa korišćenjem strucnih usluga OFA-e i takva veza je održana i do danas.
OFA danas poseduje najveću bazu podataka o statusu HD za sve rase pasa na svetu. Za period od kada postoji, kroz sistem OFA-e je prošlo više od 600 000 pasa koji su pregledani na HD.
Minimalna, starost psa koji se podvrgava pregledu je 24 meseca, a oznake koje se koriste su : "excellent", "good", "fair" ( nalazi sa kojima je dozvoljen uzgoj ), kao i "borderline HD", "mild HD", "moderate HD", "severe HD " ( nalazi sa kojima uzgoj nije dozvoljen).

Naucni odbor FCI je 1974. godine održao prvi radni sastanak sa temom koja se bavila problemima vezanim za HD. Na sastanku je određena radna grupa koja je imala zadatak da standardizuje terminologiju i klasifikaciju za HD kao i da obezbedi, uniformni, internacionalni priznat sertifikat za HD.
Sertifikat je uveden 1979. godine i 1980. na kongresu Svetske veterinarske organizacije počela je ozbiljnija saradnja između FCI i WSAVA (Svetska organizacija veterinara male prakse). Ipak, do 1991. nije se otišlo mnogo dalje u pogledu internacionalno prihvaćenog modusa po kojem bi se radilo.
Priznati svetski eksperti iz zemalja poput Švedske, Velike Britanije, Švajcarske i Amerike, kao znatno iskusniji u pogledu problematike za HD insistirali su na ineternacionalizaciji problema. Određen je spisak rasa pasa koje pregledu ne podležu pre nego napune 18 meseci starosti.

Klasifikacija stepena za HD po FCI protokolu prihvaćena je kao sledeća :
A ( bez znakova displazije); B (skoro normalni zglobovi kukova); C (blaga displazija); D (srednja displazija); E (teška displazija).

Nacionalnim kinološkim organizacijama i pasminskim klubovima svih zemalja članica FCI, upućene su preporukeza prihvatanje ovakve nomenklature i za što brže usvajanje programa kontrole za HD.

Na sastanku 1997. godine je konstatovano da i dalje veliki broj zemalja članica FCI nije usvojilo predloženi program i da, ili rade po vlastitim nacionalnim programima ili ne rade ništa po pitanju kontrole HD (posebno Istočno evropske zemlje).

Neprihvatanje tzv. Dortmundskog protokola od strane pojedinih članica FCI rezultiralo je time da zemlje koje su protokol prihvatile priznaju samo nalaze za HD međusobno.
Olakšavajuca okolnost za vlasnike pasa je ta da u pojedinim zemljama koje nisu usvojile protokol rade veterinarski stručnjaci koji su članovi "Dortmundskog udruženja veterinara za oboljenja skeletnog sistema kod malih životinja" tako da se njihovi nalazi priznaju u zemljama članicama FCI.

Treba istaći da postoje određeni kinološki savezi i pasminski klubovi koji imaju vlastite modele po kojima vrše klasifikaciju stepena HD.

Tako npr. VDH ( Nemački kinološki savez ) ima klasifikaciju po kojoj stepene displazije kukova oznacava sa HD 0; HD 1; HD 2; HD 3; HD 4.

SV ( Nemački klub za nemačke ovčare ), po članstvu najbrojniji klub za pojedinu rasu na svetu, stepene HD oznacava kao : " normal"; "fast normal"; "noch zugelassen"; "mittlere HD"; "schwere HD". Prva tri stepena dodatno dobijaju oznaku "a".

ADRK (Nemački klub za rotvajlere ) ima vlastitu klasifikaciju koja podrazumeva sledeće oznake : " HD frei / HD - "; " HD +/- "; " HD + "; " HD ++ "; " HD+++ "

Pored gore navedenog prosečan kinolog ili odgajivač bi trebao imati i na umu da se kriterijumi po kojima se vrednuju stepeni HD i dalje znatno razlikuju u pojedinim zemljama.
Međusobno upoređivanje različitih nomenklatura dovelo je do toga da, iako sertifikovani kao slobodni na HD pojedini psi, u drugim zemljama bivaju procenjeni kao oboleli od displazije.
Nema sumnje da u svakoj zemlji postoje kvalifikovani stručnjaci za ovu oblast veterinarske medicine i da njima nije problem dijagnostikovati stepen HD.
Problem nastaje kada treba uspostaviti standarde po kojima će se raditi i kada kinološke organizacije trebaju organizovati i uspostaviti uzgojnu kontrolu nad ovim oboljenjem.

Pre nego se snize standardi po kojima treba uzgajati pse, treba povesti računa o tome da se na taj način displazija utemeljuje u jednoj populaciji i kao takva biva još veći problem i za vlasnike i za odgajivače pasa.

Kao i u svim drugim apektima uzgoja ne postoji prečica ka dobrim i zdravim kukovima.Denis Novak DVM BVSc MRCVS
HD/ED spec.Pogledajte:

gore