VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
Kommission fur Rontgendiagnostik- Dysplasie Beurteilung
Veselina Masleše 55,Beograd
tel/fax ++ 381 11 2851-856, 2851-923
mobile 064 11 57 802, 064 12 72 033
e mail : novak@ptt.rs


Displazija kukova (HD) i displazija laktova (ED)
vodič za vlasnike pasa
   

Displazija kukova (HD) i displazija laktova (ED) su termini koji označavaju brojne specifične razvojne i druge anomalije koje obuhvataju zglob kuka, odnosno lakta. Displazija dovodi do teških zdravstvenih problema i kao takva je ozbiljan razlog za zabrinutost odgajivača i vlasnika pasa. To je jedno od najčešće dijagnostikovanih ortopedskih oboljenja kod pasa i često dovodi do osteoartritisa (degenerativno oboljenje zglobova). Na dijagnostici displazije se insistira pre svega zato što je to nasledno oboljenje. Prema tome, obolele jedinke imaju veliku šansu da ovo oboljenje prenesu na potomstvo, a samim tim da se ova teška bolest širi i umnožava.

Displazija kukova (HD) i displazija laktova (ED) se dijagnostikuju rendgenskim snimanjem. Naučni odbor F C I (Internacionalno kinološko udruženje) i Svetska organizacija veterinara male prakse (WSAVA) su propisali klasifikacioni protokol po kojem se vrši procena displazije. Kukovi se boduju procenjujući različite anatomske strukture i svrstavaju u 5 različitih stepena HD. Laktovi se boduju i svrstavaju u 4 različita stepena ED.

Sve razvijene svetske i evropske zemlje, članice FCI, imaju oformljene nezavisne veterinarske komisije, priznate od FCI i ostalih strukovnih tela (WSAVA, IEWG, FECAVA itd.), koje vrše procenu snimaka.

Vlasnik koji želi da podvrgne psa rendgenskom pregledu treba da kontaktira veterinarsku ustanovu koja će izvršiti pregled. Veterinar će dati detaljna uputstva o proceduri budući da se rendgensko snimanje vrši u opštoj anesteziji.

Vlasnik psa je dužan da donese na uvid kompletnu dokumentaciju psa i dužan je da omogući identifikaciju psa koju proverava veterinar. Vlasnik potpisuje odgovarajući dokument u kome garantuje identitet psa i daje saglasnost da se rezultati snimanja objave javno.

Minimalna starosna dob za snimanje psa na HD i ED je 12 meseci. Gornja starosna granica ne postoji.

Troškovi procedure obuhvataju troškove veterinarske ustanove koja vrši snimanje, troškove koje naplaćuje ovlašćena komisija za procenu snimka, administrativne troškove i poštarinu.

Od 15.11.2002. godine počela je sa radom nezavisna stručna komisija koja se bavi procenom rendgenskih snimaka na HD i ED kod pasa :

Kommission fur Rontgendiagnostik - Dysplasie Beurteilung, Belgrade

Denis Novak, DVM MRCVS
Dr Goran Cvetkovic, vet.med.


Dr D. Novak i Dr G.Cvetkovic su 1.11.2002. u Dortmundu, Nemačka, položili ispit za snimanje, procenu i očitavanje rendgenskih snimaka za HD i ED pred ispitnom komisijom koju su činili prof.dr B.Tellhelm i dr H.Wurster. Ovaj specijalistički ispit je u skladu sa FCI protokolom o displaziji kukova i protokolom IEWG o displaziji laktova.
Dr D. Novak i Dr G.Cvetkovic su tako postali punopravni članovi "Gesellschaft fur Rontgendiagnostik genetisch beeinfluster Skeletterkrankungen bei Kleintieren e.V.,Bochum."

Ova stručna organizacija je autorizovana za radiografsku dijagnozu genetski uslovljenih skeletnih oboljenja i zvanično je priznata od Naučnog odbora FCI. Članovi ove organizacije imaju ovlašćenja i licencirani su za procenu i overu rendgenskih snimaka za displaziju kukova (HD), displaziju laktova (ED) kao i ostalih genetski uslovljenih oboljenja skeletnog sistema kod pasa (spondiloza, Wobbler sindrom itd).
Organizacija okuplja sve najeminentnije evropske i svetske stručnjake iz ove oblasti među kojima su J.P.Morgan, B.Tellhelm, M.Fluckiger, K.Hartung, W.Brass i drugi.

Na ovaj način omogućeno je da Vaš pas dobije, u našoj zemlji, međunarodno priznat nalaz na HD i ED po izuzetno povoljnim uslovima.

Svrha ovakvog istraživanja je uspostavljanje kontrole nad skeletnim oboljenjima pasa u vidu bolje preventive i terapije. Ovo je zajednički doprinos vlasnika pasa i veterinara rešavanju problema vezanih za displaziju kao i boljem zdravlju Vaših ljubimaca.

Ukoliko ste zainteresovani za detaljnije informacije, molimo Vas da se javite na gore navedene brojeve telefona, adresu ili e-mail.

S poštovanjem,
Dr Denis Novak BVSc MRCVS

D.Novak, M.Flueckiger, J.P.Morgan
i G. Cvetković
   Pogledajte:


gore