VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

Endoskopija


Endoskopija je bezbolna dijagnostička procedura koja omogućava pregled unutrašnjih organa i delova tela, bez invazivne eksplorativne hirurgije.

Endoskopija se izvodi pomoću rigidnog ili fleksibilnog optičkog instrumenta - endoskopa.Fleksibilni endoskopi, poput onih koji se koriste pri pregledu želuca ljudi, sastoje se od dugačke fleksibilne cevi savitljivog vrha koja lako može da uđe u telesne otvore. Pored ovoga ovi instrumenti sastoje se od dela za vizualizaciju i upravljanje.

Na endoskop se može priključiti specijalna kamera i monitor koji omogućavaju posmatranje kompletnog pregleda na ekranu.Rigidni endoskop ne može da se koristiti u pojedinim delovima tela (npr. želucu) zato što vrh ovakvog instrumenta nije savitljiv pa ne može da omogući pristup svim delovima takvih organa.


Tipovi endoskopije obuhvataju:


Fleksibilnu endoskopiju:
  1. Bronhoskopiju: pregled donjih i gornjih vazdušnih puteva.
  2. Endoskopiju: pregled jednjaka, želuca i tankih creva.
  3. Kolonoskopiju: pregled debelog creva - kolona, cekuma, rektuma.
   


Rigidnu endoskopiju:
  1. Cistoskopiju: pregled vaginalnih i mokraćnih organa.
  2. Proktoskopiju: pregled rektuma.
  3. Rinoskopiju: pregled nosne šupljine
Endoskopija je temeljna procedura, što je velika prednost u odnosu na druge metode pregleda sistema za varenje.

Ona omogućava kompletan linearan pregled digestivnog sistema, dopuštajući uzorkovanje tkiva biopsijom.

Ovom metodom mogu se odstraniti razna strana tela iz stomaka i jednjaka.

   


Kandidati za endoskopski pregled su životinje koje boluju od poremećaja kao što su hroničan gubitak težine, povraćanje, proliv, krv u stolici; kao i životinje kod kojih je postavljena sumnja na prisustvo stranog tela, ili postoji potreba za biopsijom.

   


Indikacije za bronhoskopiju obuhvataju hronični kašalj, otežano disanje, sumnje na strana tela u vazdušnim putevima itd.

Rinoskopija je indikovana kod pacijenata s problemima koji obuhvataju: hronični iscedak iz nosa, učestala krvarenja iz nosa, gljivične infekcije, tumore itd.

Cistoskopiju treba primeniti kod pacijenata s otežanim mokrenjem, učestalim pojavljivanjem krvi u mokraći, životinja koje ne mogu da kontrolišu mokrenje, ili kod onih kod kojih postoji sumnja na tumore itd.

Kao i za većinu specifičnih dijagnostičkih procedura, neophodno je da pacijent tokom endoskopije bude u anesteziji. Proceduri prethodi analiza kompletne krvne slike i biohemije.

   


Takođe, potrebna je priprema pacijenta u vidu uskraćivanja hrane od 12 - 48 sati, u zavisnosti od organa koji se pregleda.

Odluku o primeni navedenih procedura donosi veterinar. Naime, širok spektar bolesti može se manifestovati nekim od pobrojanih simptoma, ali put do dijagnoze može da zahteva drugačije dijagnostičke procedure.gore