VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
BOLESTI GASTROINTESTINALNOG SISTEMA

Gastrointestinalne bolesti ( bolesti želuca i creva ) uključuju poremećaje koji dovode do problema sa varenjem, absorpcijom ili transportom hrane kroz želudac i creva. Pravilno varenje i absorpcija su neophodni da bi Vaš ljubimac bio u stanju da izgradi i regeneriše svoja tkiva i da obezbedi energiju za vitalne funkcije.
Varenje predstavlja rastvaranje složenih sastojaka hrane na manje i jednostavnije sastojke koji mogu da prođu kroz zid tankih creva. Ono što preostane prelazi u debela creva u kojima se vrši absorpcija vode dok se nesvareni deo eliminiše kao feces.


Faktori koji mogu da dovedu do bolesti gastrointestinalnog sistema uključuju:


STAROST

Neka oboljenja poput kolitisa ( upale debelog creva ) češća su kod pasa i mačaka do 5 godina starosti, dok se problemi sa konstipacijom (zatvorom) pojavlju kod starijih jedinki.

RASA

Neke rase pasa poput doge, nemačkog ovčara, zlatnog retrivera kao i kolija sklonije su nekim veoma specifičnim oboljenjima digestivnog sistema.

PONAŠANJE

Psi i mačke koje se puštaju da nekontrolisano šetaju ili da preturaju po deponijama smeća skloniji su da obole zbog unosa kontaminirane ili pokvarene hrane.

ISHRANA

Poremećaji u digestivnom sistemu mogu biti uzrokovani ukoliko se Vaš ljubimac hrani hranom slabog kvaliteta ili hranom jako bogatom mastima. Takođe, nagla promena hrane ili netolerancija na određene sastojke hrane može da dovede do poremećaja u varenju. Hranjenje pasa ili mačaka kostima se ne preporučuje.


Prepoznavanje znakova bolesti digestivnog sistema

Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma konsultujte nas imajući na umu da se problemi gastrointestinalnog sistema najuspešnije tretiraju u samom početku.

Znaci oboljenja digestivnog sistema:
 • povraćanje
 • proliv
 • krv ili sluz u fecesu
 • napinjanje pri defekaciji
Nespecifični znaci oboljenja digestivnog sistema:
 • gubitak telene mase
 • smanjen ili jako povećan apetit
 • bolan ili uvećan stomak (abdomen)
 • depresija
VAŽNO

Dehidratacija (gubitak telesne tečnosti) je vrlo ozbiljna posledica povraćanja i proliva koji se ne tretiraju na vreme. Ukoliko Vam se čini da je Vaš pas ili mačka potencijalno u riziku od dehidratacije potražite savet veterinara što pre.


DIJAGNOZA

U većini slučajeva istorija bolesti i klinički znaci mogu biti dovoljni da Vaš veterinar postavi dijagnozu. Ponekad, potrebno je uraditi dodatne testove koji obuhvataju analizu krvi i/ili fecesa. Mnogo složenije dijagnostičke procedure poput rendgenskog snimanja, endoskopije ili dijagnostičke hirurgiije neophodne su u nekim slučajevima da bi se dobila prava dijagnoza.

Ukoliko Vaš veterinar sumnja na alergijsku reakciju na neki od sastojaka hrane može biti savetovana eliminaciona dijeta da bi se potvrdila dijagnoza.


Neka od češćih oboljenja digestivnog sistema uključuju:

 • Akutni gastroenteritis
Generalizovano zapaljenje digestivnog trakta najčešće uzrokovano unosom pokvarene hrane ili nekih toksičnih materija. Karakteriše se naglom pojavom povraćanja i/ili proliva. Pojavljuje se i kao simptom kod nekih veoma ozbiljnih infektivnih bolesti (parvoviroza, štenećak, hepatitis itd.)

 • Kolitis
Zapaljenje debelog creva koje je obično praćeno učestalom i bolnom defekacijom i prolivom koji sadrži krv i sluz.

 • Egzokrina pankreasna insuficijencija
Ovo oboljenje dovodi do poremećenog varenja, izbacivanja velike količine neformiranog fecesa, a prati ga i povećan apetit i gubitak telesne mase. Postoji predispozicija za neke rase.

 • Malabsorpcija tankih creva
Ova se bolest pojavljuje kada su tanka creva pod upalnim procesom tako da se ne vrši absorpcija hranjivih materija. Simptomi uključuju stalnu ili povremenu dijareju, gubitak telesne mase i često, gubitak apetita.


Tretman i kontrola kućnih ljubimaca sa bolestima digestivnog sistema

Terapija bolesti digestivnog trakta je usmerena na pronalaženje i uklanjanje uzroka koji su doveli do oboljenja. U lakšim slučajevima propisana veterinarska dijeta biti će dovoljna da se Vaš ljubimac oporavi.

Kod komplikovanijih ili dugotrajnijih slučajeva biti će indikovana upotreba antibiotika ili drugih medikamenata koji pomažu oporavak digestivnog sistema. Kod pacijenata koji su izgubili veću količinu tečnosti terapija će uključiti i infuzije tečnosti.

Ako je Vaš ljubimac oboleo od hronične bolesti digestivnog sistema ili je preosetljiv na neke sastojke hrane bit će mu propisana posebna veterinarska dijeta. Takva dijeta sadrži visoko kvalitetne i lako svarljive sastojke koji pomažu da se izbegne preosetljivost na hranu, povraćanje ili dijareja.


Šta vlasnik treba da kontroliše?
 • Ukoliko primetite znake bolesti ne odlažite posetu ili savet veterinara
 • Kontrolišite telesnu masu, aktivnost, žeđ i opšte zdravstveno stanje Vašeg ljubimca
 • Hranite Vašeg ljubimca samo hranom preporučenom od veterinara. Izbegavajte hranjenje Vašeg psa ili mačke ostacima od onog što Vi koristite u ishrani
 • Sledite pažljivo savete i uputstva koji se tiču primene određenih lekova prilikom terapije Vašeg ljubimca
 • Osigurajte Vašem ljubimcu uvek slobodan pristup svežoj i čistoj vodi
 • Uvodite novu hranu postepeno mešajući ju sa hranom koju je Vaš ljubimac do tada jeo
 • Izbegavajte upotrebu lekova namenjenih za upotrebu kod ljudi sa problemima u digestivnom sistemu

Pogledajte:

gore