VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
Glodari kao kućni ljubimci


Mali glodari i kunići su sjajni kućni ljubimci ali važno je da ne zaboravite da oni zahtevaju pažnju i vreme baš kao i psi i mačke.

Ne treba ih ishitreno kupovati zato što ćete se družiti sa njima narednih nekoliko godina.

Prosečni životni vek hrčaka, miševa i gebrila je 2-3 godine, morskih prasića 4-6 , činčila 15 i kunića ( u zavisnosti od rase ) 5-10 godina.

Njihovo zdravlje najviše zavisi od vas. Vi ćete mu obezbediti vodu, kvalitetnu hranu, medicinsku pomoć i društvo.


Izbor ljubimca:

Prva odluka je da li želite mužjaka ili ženku.

Ako ste odabrali kunića za ljubimca preporuka je da se kastrira tj. steriliše do njihove druge godine života.

Ove intervencije u većoj starosti nose veći rizik za vašeg ljubimca.

Sterilizacijom ženki se sprečava pojava mnogih bolesti koje su vezane za reproduktivni trakt.

Izaberite mladunče koje je veselo, radoznalo, čiste kože i dlake. Bilo bi idealno odvesti ga kod veterinara na pregled odmah nakon kupovine.

Često se dešava da dovedete kući ljubimca koji već ima problem sa ektoparazitima ili gljivicama. Primetićete da se češka, a može se desiti i da na nekim mestima sasvim nedostaje dlaka.

Koža može takođe da bude promenjena, upaljena, crvena ili da se pojavi perut.

U svim ovim slučajevima bilo bi dobro da konsultujete veterinara koji će proceniti ozbiljnost situacije i odrediti terapiju.

Morate odmah obezbediti i "kuću" vašem ljubimcu, tj. prostor za igru, jelo, fiziološke potrebe, spavanje i odmor.

Podloga može biti piljevina, seno, veštački posip, papir ... ili kombinacija, a trebalo bi izbegavati slamu i podlogu od kukurozovine.

Jako je važno redovno menjati prostirku.

Potrebno je obezbediti mesta za sakrivanje i igračke zato što su ovo jako radoznale životinjice koje teško podnose dosadu i važno je da se kreću što više da ne bi postali tromi.

Od igračaka se ne preporučuju one koje su sastavljene od sitnih delova koje mogu da progutaju ili one kojima mogu da se povrede. Ne preporučuju se kolutovi za trčanje koji se obično nalaze u kavezima za hrčke i morske prasiće.

Na tržištu postoje komercijalne hrane za morske prasiće ali je važno da uz njih uvek imaju i sveže povrće i voće. Kod neinzbalansirane ishrane može doći do nedostatka vitamina C.

Simptomi ovog oboljenja su gubitak apetita, otoci na zglobovima, otežano kretanje, podložnost infekcijama i ponekad krvarenje desni.

Jako je važno brzo reagovati u ovim slučajevima. Povrće bogato vitaminom C i dodatak vitamina vodi za piće nekada budu dovoljni, ali često je potrebno da vaš ljubimac dobije ovaj vitamin injekciono da bi se što brže oporavio.

Mali glodari su izuzetno osetljivi na neke antibiotike tako da nije preporučljivo da sami pomažete svom ljubimcu zato što posledice mogu da budu fatalne.

Vodite računa o temperturi prostorije gde boravi vaš mali ljubimac.

Često zbog brige da im ne bude hladno može da se desi da ih pregrejete što je takođe veoma opasno.

Morski prasići na primer žive u područjima gde vlada oštra klima i oni su navikli na niske temperture. Posebno je opasno ako imate terarijum (stakleni ili plastični) i zaboravite da ga sklonite sa jakog sunca.

Morski prasići su jako čiste životinje i lako se navikavaju na češljanje.

Nikada ne pokušavajte sami da lečite svoje ljubimce bez konsultacije sa veterinarom.

Mnogi preparati koje mi koristimo i imamo u kućnoj apoteci mogu biti fatalni za njih, naročito neki antibiotici.gore