VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

BOLESTI SRCA


Šta je bolest srca?

Bolesti srca uključuju sva oboljenja koja dovode do slabljenja funkcije ili strukture srca. Zdravstveni problemi sa srcem su česti kod pasa i mačaka i obuhvataju skoro 15 % ukupne patologije.

Psi - postoje dva osnovna tipa oboljenja srca kod pasa :
 • hronična bolest srčanih zalistaka - oboleli srčani zalistak smanjuje efikasnost srca prilikom distribucije krvi


 • oboljenje srčanog mišića (miokarda) - promene u srčanom mišiću dovode do smanjene efikasnosti srčanog rada

Mačke - oboljenja srčanog mišića predstavljaju najčešće poremećaje vezane za funkciju srca kod mačaka.

  

Bolest srca se razvija u srčanu slabost kada srce nema kapaciteta da pumpa dovoljno krvi u tkiva i da ih obskrbljuje adekvatnom količinom kiseonika i hranjivim materijama.


Postoje brojni faktori koji doprinose razvoju bolesti srca:

RASA - kod pasa, hronična bolest srčanih zalistaka je češća kod malih rasa (pudle,maltezeri,terijeri), dok su oboljenja miokarda uglavnom vezana za srednje i velike rase (doberman,zlatni retriver,bokser,doga).

POL - bolesti srca se češće javlaju kod muških pasa i mačaka

STAROST - bolesti srca i kod pasa i kod mačaka se pojavljuju češće kod srednje-starijih i starih jedinki.

TELESNA KONDICIJA - psi i mačke koji imaju prekomernu telesnu masu su skloniji razvoju srčanih oboljenja.


Prepoznavanje znakova bolesi srca

  

Postoji veliki broj kliničkih znakova koji se mogu razviti kod kućnog ljubimca sa bolesnim srcem:
 • Slabost i letargija
 • Kolabiranje
 • Smanjena aktivnost
 • Otežano disanje
 • Često kašljanje
 • Otok abdomena
 • Smanjen apetit
 • Gubitak telesne mase
 • Delimična paraliza zadnjih nogu (mačke)

Dijagnoza

Početni znaci bolesti srca ne moraju biti očigledni dok bolest ne uznapreduje. Ako imate bilo kakvu sumnju ili dilemu oko zdravstvenog stanja Vašeg ljubimca, molimo Vas da nas konsultujete blagovremeno.

Klinički pregled će uključiti procenu pulsa i auskultaciju srca (slušanja srčanog rada stetoskopom). Ukoliko se sumnja na bolest srca predložiti ćemo dalje dijagnostičke postupke koji uključuju:

Rendgenski pregled - radiografijom grudnog koša moguće je otkriti promene u veličini, obliku i poziciji srca kao i pojavu tečnosti u plućima kao posledicu obolelog srca.

  

Elektrokardiografija (EKG) - EKG predstavlja zapis o električnoj aktivnosti srca i daje informacije o srčanom ritmu i ostalim funkcijama srca.

  

Ehokardiografija - upotrebom ultrazvuka mogu se dobiti informacije o poziciji i pokretima struktura u samom srcu kao i demonstracija određenih poremećaja.

  

Merenje krvnog pritiska - Postoje posebni instrumenti kojima se može izmeriti krvni pritisak kod pasa i mačaka. Na taj način dobivamo validne i korisne informacije koje omogućuju adekvatnu terapiju kod pacijenata sa srčanim problemima.


Tretman i kontrola kućnih ljubimaca sa bolesnim srcem
 • Pružanje neophodne hitne pomoći Vašem ljubimcu sa bolesnim srcem ponekad zahteva njegovu hospitalizaciju na određeno vreme.
 • Na duže vreme, bolest srca može biti efikasno kontrolisana korišćenjem adekvatnih lekova , promenom u načinu života i posebnom ishranom.
 • Lekovi koji se najčešće koriste u terapiji bolesti srca uključuju sredstva koja pomažu rad srca i jačaju njegovu snagu, sredstva koja smanjuju nakupljanje viška tečnosti u plućima i drugim tkivima kao i sredstva koja regulišu krvni pritisak .
 • Pacijentima sa bolesnim srcem potrebno je omogućiti redovnu,umerenu aktivnost i smanjiti nivo stresa u svakodnevnom životu.
 • Poseban režim ishrane bit će propisan od strane Vašeg veterinara i uključiće upotrebu posebno formulisanih veterinarskih dijeta. Ovakve dijete su potpuno izbalansirane i sadrže minimalnu količinu soli.Bogate su u hranjivim materijama koje se gube u toku terapije bolesti, a neophodne su za pravilnu funkciju srca.
 • Smanjenje telesne mase pasa i mačaka koje su gojazne jedan je od osnovnih terapeutskih zadataka kada je u pitanju ishrana pacijenata sa bolesnim srcem.
Obično je ovakav režim dovoljan da Vaš ljubimac vodi relativno normalan život. Neka srčana oboljenja zahtevaju hirurški tretman.

Šta vlasnik treba da kontroliše?

Ukoliko primetite znake bolesti ne odlažite posetu ili savetovanje sa veterinarom. Ishrana treba da je kontrolisana i prepručena od veterinara. Posebnu pažnju kod ovih pacijenata treba posvetiti njihovoj aktivnosti kao i održavanju optimalne telesne mase.

gore