VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

Gluvoća test - BAEP - "Brainstem auditory evoked potentials"


BAEP ili BAER test je elektrofiziološki test koji se najčešće upotrebljava za procenu sluha pasa i mačaka.

Zvukom se stimuliše aparat sluha, nakon čega se na elektrodama raspoređenim na glavi registruje posledična električna aktivnost.

Najčešće korišćen stimulans je klik zvuk ( najčešće 60-90 dB NHL). Svako uho se testira posebno. Pas ili mačka tokom testiranja moraju biti pod dejstvom sedativa.

Test se koristi kao metod kontrola uzgoja rasa koje su ugrožene od kongenitalne gluvoće ( dalmatinac, bulterijer, dogo argentino...). Preporuka je da se štenci testiraju u uzrastu između 6. i 8. nedelje starosti, a kod pasa kod kojih je test sumnjiv ponovni test se radi nakon nekoliko nedelja.

Test se koristi kao sredstvo za procenu sluha kod svih uzrasta ukoliko se posumnja na problem sa sluhom.

Na ekranu aparata se pojavljuju pozitivni ili negativni talasi. Svaki talas predstavlja određeni segment na putu zvuka tako da se ovim testom ne ispituje samo sluh. Test se koristi i u proceni stanja spoljnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uha, zatim auditornog nerva, moždanog stabla i vestibularnog sistema. Ovaj test može da nam da korisne informacije o povećanju intrakranijalnog pritiska, hernijaciji malog mozga kao i o razlikovanju centralne od periferne bolesti vestibularnog sistema.

Sl.1 Pas sa jednostranom gluvoćomSl.2 Normalan BAEP nalaz


Pogledajte:

NEUROLOŠKI PREGLED

Magnetna rezonanca

Neurološki test:


gore