VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

Oftalmološka hirurgija


Hirurgija oka

Hirurgija oka indukovana je kod mnogih oftalmoloških obojenja kako kod pasa tako i kod mačaka. U zavisnosti od lokacije invadiranog tkiva, hirurških tehnika koje se na tom mestu mogu primeniti, ona se može klasifikovati na hirurgiju:
  • Spoljašnje strukture oka
  • Površinske strukture oka
  • Unutrašnje strukture oka
      ili:
  • Konvencionalnu hirurgiju
  • Mikrohirurgiju
  • Elektrohirurgiju
  • Lasersku hirurgiju

Kapci

Na kapcima je takođe nekad potrebna hirurgija kako bi se sanirale neke povrede i razvojne anomalije. Oni mogu da budu uvrnuti unutra ili spolja, ili da budu suviše napeti ili suviše labavi. Bilo koja od ovih informacija prouzrokuje različiti stepen problema, a većina može da se reši hirurgijom.

Višak trepavica je čest problem koji se može rešiti elektrolizom, krioterapijom ili hirurškom ekscizijom, kako bi se sprečio ponovan rast. Svaki slučaj se mora pažljivo proceniti kako bi se odredila najpodesnija tehnika.

            

Kornea

Povrede na kornei su uobičajene. Laceracije i rane koje potiču od stranih tela zahtevaju hirurško zatvaranje. Duboki ulceri predstavljaju ozbiljan problem s obzirom na to da penetriraju unutar prednje komore oka dozvoljavajući prodor infekcije i stranog materijala. Kad se na vreme odreaguje, proces se može medicinski zaustaviti.

            

Razni konjunktivalni falpovi i graftovi mogu se koristiti kako bi se nadomestili površinski slojevi.

Nedostatak sekrecije suza može se tretirati medicinski, ali kad se ovo pokaže neadekvatinim i kad postoje stalni kornealni problemi, može se primeniti transpozicija kanala pljuvačne žlezde. Tada se deo obilne produkcije pljuvačke preusmerava u oko. Ovo može da dovede do poremećaja kad je hrana u ustima jer dolazi do pojačanog lučenja sekreta u oko.

Sočivo

Dislokacija sočiva je problem koji se javlja kod većine rasa pasa. Kad se ovo dogodi, sočivo ošteti korneu. Neophodno je da se sočivo ukloni kaudalno, iza irisa, ili da se hirurški odstrani.

Obolele individue zbog katarakte nisu u stanju da vide detalj. Ukoliko retina funkcioniše, onda vredi razmisliti o hirurgiji koja će otkloniti kataraktu. Obimna hirurgija za otklanjanje sočiva ima svoje mane i rizik od komplikacija je visok.

Retina

Oštećenje retine je jako ozbilno i teško za tretman. Laserska hirurgija se koristi kako bi se sprečilo širenje odvajanja retine i nekada se može koristiti za njeno ponovno pripajanje.

gore