VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
Interna medicina

Interna medicina je naučna oblast koja se bavi preventivom, dijagnostikom, i terapijom bolesti. U širem smislu, može se reći da je interna medicina lečenje koje ne obuhvta hirurške intervencije u cilju izlečenja.

Veliki deo interne medicine se bavi problematikom vezanom za uspostavljanje tačne dijagnoze. Ponekad je dijagnostički postupak jednostavan i uključuje samo detaljan klinički pregled. Svakako, detaljna anamneza ( istorija pacijenta ) je prvi korak na putu ka uspešnom postavljanju dijagnoze. U većini slučajeva potrebno je uraditi dodatna dijagnostička ispitivanja koja mogu trajati i nekoliko sati, ali i nekoliko dana.

U zavisnosti šta je neophodno da bi se došlo do dijagnoze možemo preporučiti sledeće dijagnostičke metode :
Internistički pregledi uključuju specijalističke preglede iz oblasti:
Medicinska dijagnostika i terapija

Medicinska terapija se koristi kod mnogih oboljenja, a ponekad se kombinuje i sa hirurškim zahvatima. Vrlo često, potporna medicinska nega prati dijagnostička ispitivanja. U našoj klinici imamo mogućnosti da primimo pacijente na hospitalizaciju u toku dijagnostičkih ispitivanja koja zahtevaju i potpornu medicinsku negu.

U današnje doba postoji na tržištu ogroman broj lekova kako za humanu, tako i za veterinarsku medicinu. Međutim, do izbora odgovarajućeg leka se dolazi tek pošto se izvrše svi nepohodni pregledi i ispitivanja. Nasumično i nekontrolisano davanje lekova vašim ljubimcima može biti vrlo opasno i štetno po njihovo zdravlje, pa čak i da ih životno ugrozi. Ponekada se prepisana terapija i ne sastoji u uporebi lekova već u promeni životnih faktora, režima života vašeg ljubumca, promeni načina ishrane ili posebno propisanim vežbama. Veliki broj pacijenata zahteva potpuno novi, specijalizovani način ishrane. U našoj klinicu su dostupni svi vodeći proizvodi iz oblasti dijetetske ishrane. Takođe, različiti dodaci hrani, vitaminski ili mineralni preparati mogu da pomognu u sanaciji nekog oboljenja. Važno je znati da mnogi vitamini, ako se predoziraju, imaju štetne efekte na zdravlje kao i da mnogi preparati namenjeni za upotrebu kod ljudi, po svome sastavu, nisu prilagođeni životinjskom organizmu. Pre upotrebe bilo kog preparata, bilo onog namenjenog za životinje ili ljude prethodno se obavezno prokonsultujte sa veterinarom da li je uopšte takav preparat potreban za vašeg ljubimca.
Pogledajte:

gore