VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Reks - traumatska hernija


Pekinezer Reks, star 2 godine, primljen je u našu ordinaciju kao urgentan slučaj u toku noci.

Nekoliko sati pre dolaska u našu ordinaciju, Reks se potukao sa tri odrasla hrta i zadobio teške povrede po telu. Vlasnik je zatražio pomoć kod najbližeg veterinara. Nakon ukazane pomoći i preliminarne dijagnoze da se radi o povredi kičme i/ili karlice pas je otpušten uz uput da se sutradan izvrši rendgenski pregled psa.

Buduči da se psu stanje nije stabilizovalo vlasnik Reksa je kontaktirao telefon za hitne intervencije naše ordinacije i Reks je, desetak minuta pre ponoći, doveden na pregled.

Kliničkim pregledom ustanovljeno je da je pas u stanju šoka, da pokazuje izrazitu bolnost pri pokušaju pomeranja i to posebno zadnjeg dela tela. Auskultacijom grudnog koša ustanovljen je ubrzan rad srca (180 udara u minutu) i pooštren zvuk pri disanju.

Na stomaku je bilo nekoliko otvorenih rana koje su krvarile.


 Izgled Reksovog abdomena pre
   
 i posle šišanja

 Rentgenski snimak
    Izvršen je rendgenski pregled i ustanovljeno je sledeće stanje:

- traumatska hernija (kila) sa
  prolaskom delova unutrašnjih
  organa pod kožu
- potpuno iščašenje levog kuka
- početak edema na plućima


Ovakvo kliničko stanje, opasno po život, zahtevalo je urgentnu hiruršku intervenciju uz obaveznu pre operativnu stabilizaciju pacijenta anti-šok terapijom i infuzijama.

U toku sledećeg dana, kada se stanje pacijenta klinički poboljšalo izvršena je hirurška intervencija u trajanju od skoro 3 sata.

Traumatska abdominalna hernija je sanirana i potpuno iščašena butna kost je vraćena u ležište, a kuk je učvršćen dodatnom protezom. Pas je otpušten iz ordinacije uz detaljna uputstva vlasnicima oko post operativnog toka.

   

 Izgled rane po završenoj operaciji
Budući da je Reks dosta agresivan posebna pažnja je skrenuta na zaštitu hirurške rane i stavljena mu je zaštitna kragna.


 Reks sa kragnom
   

Na prvoj kontroli ustanovljeno je da je opšte stanje psa stabilno, rana bez otoka i iscetka koji bi upućivali na infekciju. Po rečima vlasnika, pas je imao apetit i uredno je pio vodu. Zakazana je sledeća kontrola za 3 dana uz nastavak tretmana sa antibioticima i sredstvima protiv bolova.


Reks je doveden na kontrolu i po rečima vlasnika, potpuno je odbijao hranu, vodu i lekove dok nosi zaštitnu kragnu. Pri tome pokazivao je agresivno ponašanje prlikom bilo kakvog pokušaja pregleda.

Klinički, stanje je bilo potpuno stabilno i bez bilo kakvih problema sa hirurškom ranom. Pas je otpušten uz uputstva o neophodnosti upotrebe zaštitne kragne.

5 dana od operacije, Reks je doveden na kontrolni pregled uz konstataciju vlasnika da je zaštitna kragna morala biti skinuta jer je pas potpuno odbijao hranu i vodu i nije mu bilo moguće davati potrebne lekove.

Rezultat toga je bila ponovno otvorena rana sa potpuno pokidanim hirurškim koncima, potkožnim tkivom i svim slojevima muskulature sa unutrašnje strane noge.


 Izgled rane pošto ju je Reks otvorio
   

Pas je ponovno uveden u opštu anesteziju i rana je ponovno hirurški obradena. Zbog nekroze mišićnog tkiva i zbog, sada prevelikog defekta, kao i zbog velike opasnosti od infekcije rana je ostavljena da zarasta per secundam uz stavljanje sekundarnih šavova.

Ponovno je Reksu stavljena zaštitna kragna i vlasnicima je ukazano da bi, ukoliko se stanje dodatno iskomplikuje, ishod bio jako nepovoljan.


Reks je prvih 14 dana nakon druge intervencije, svaki dan dovoden u ordinaciju na obradu rane koja je počela da zarasta.


 Izgled rane u zarastanju
   
 Rana je zaštićena na odgovarajući način

Nakon toga, svaki drugi dan je vršena kozmetika rane da bi tačno nakon 48 dana tretmana rana potpuno zarasla.


 Potpuno zarasla rana
   

Potrebno je istaći da su veliki angažman i upornost vlasnika na kraju doveli do željenog rezultata. A Reks? Ovo iskustvo ga nije opametilo tako da i dalje laje i reži na sve pse tražeći povod za dobru tuču.