VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Problem mlade iguane


   Iguana Zen stara 8 meseci dovedena je u našu ambulantu jer su vlasnici primetili da joj se javio otok sa leve strane donje vilice. Zbog ovoga otoka ona je imala problema sa unošenjem hrane i postala je primetno manje aktivna.

Kada su u pitanju oboleli gmizavci razgovor sa vlasnicima je od velike važnosti da bi se dobila sve informacije o načinu držanja, nege i ishrane ovakvih pacijenata. Za držanje gmizavaca potrebni su posebni uslovi koje je važno poznavati jer u protivnom mogu da nastanu vrlo ozbiljna oboljenja.

Detaljnim kliničkim pregledom sem otoka leve strane donje vilice nismo zapazili druge anomalije.

   Rešili smo se da izvršimo i rentgenološki pregled iguane da bi ustanovili kog je porekla otok, da li je u pitanju meko ili koštano tkivo. Utvrdili smo da je u pitanju koštano tkivo. Na osnovu snimka i podataka koje smo dobili u razgovoru sa vlasnicom zaključili smo da je iguana Zen najverovatnije obolela od sekundarnog hiperparatiroidizma.

   

Ovo oboljenje komplikovanog naziva nastaje usled nepravilne ishrane. Vlasnica je bila tačno upoznata da su iguane biljojedi, ali nije znala da je za normalan rast i razvoj mlade jedinke neophodan i unos animalnih proteina. Bez životinjskih proteina mlada iguana ne može normalno da se razvija. Takođe, ova iguana bila je hranjena i biljnom hranom koja nije tipična u ishrani ovih gmizavaca jer ne smemo da zaboravimo da je njima prirodno stanište daleko van ovih krajeva, a samim tim i biljke koje uspevaju ovde. Zbog neodgovarajuće ishrane došlo je do nepravilnog odnosa minerala, naročito kalcijuma i fosfora u Zenovom telu.

Promena načina ishrane je jedina terapija koja je za Zena potrebna. Vlasnicu smo uputili kako da ga na dalje hrani i dali joj spisak preporučenih životinjskih i biljnih hraniva. Zen i njegova vlasnica žive u unutrašnjosti pa nismo mogli da ih ponovo vidimo ali kada smo se posednji put čuli telefonom vlasnica nam je saopštila da je Zen puno bolje i da otok sa vilice lagano nestaje.