VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Dalmatinac Laki


Laki je jedan vrlo živahan dalmatinac koji ne voli nikako da bude pregledan. Svaki naš susret sa njim svodio se na prilično bazičan pregled jer on ništa drugo nije ni dozvoljavao. Na sreću, potreba za ozbiljnijim pregledima ranije nije ni bilo.

Međutim, jednoga dana Lakija su vlasnici doveli jer im se on u poslednje vreme promenio: jeo je ali sa mnogo slabijim apetitom, balavio je, nije bio raspoložen kao inače.

Na njegovom desnom obrazu odmah smo primetili veliku oteklinu. Naravno, Laki nam nikakav dalji pregled nije dozvolio. Pošto se oteklina pojavila na prilično tipičnom mestu za zubni absces dogovorili smo se da Laki bude pod antibiotskim tretmanom nedelju dana. Nismo želeli da odmah izvršimo rentgenski pregled jer to kod njega nije bilo moguće izvesti bez anestezije, a ako je već zub bilo potrebno vaditi rešili smo se da sačekamo nedelju dana pa da ga onda pod anestezijom i snimimo i izvadimo zub.

Sledeće nedelje Laki je doveden u našu ambulantu a da su simptomi, uprkos antibiotskom tretmanu, ostali gotovo isti. Lakija smo odmah uveli u anesteziju.


 Laki u anesteziji, vidljiv je otok
na njegovom obrazu

 Strano telo zaglavljeno u tvrdom nepcu


Već prilikom intubiranja psa primetili smo da postoji strano telo postavljeno poprečno izmedu četvrtih gornjih premolara u tvrdom nepcu. Odmah je bilo jasno da je ovo strano telo uzrok svih Lakijevih problema tako da smo odmah pristupili njegovom odstranjivanju.


 Izgled tvrdog nepca po odstranjivanju
stranog tela

 Odstranjeno strano telo - komad drveta


Lakiju je problem rešen. Nije bilo potrebno izvaditi niti jedan zub. Antibotski tretman je nastavljen još 14 dana dok rana na nepcu nije potpuno zarasla.

Da je u pitanju bio neki drugi pas, problem bi smo mu rešili prilikom prve posete i pregleda. Ali, Laki nije od onih koji će da dozvole da im se otvore usta pa ga je to koštalo da više od nedelju dana u svom tvrdom nepcu nosi komad drveta.