VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Fani - zlatni retriver sa limfomom


Na žalost, naši ljubimci oboljevaju i od tumora. Bilo da se radi o benignim (dobroćudnim ), ili malignim (zloćudnim ) tumorima, oni su uvek predmet velike zabrinutosti vlasnika. Za veterinara, tumorozna oboljenja su poseban aspekt svakodnevne prakse jer se pored ostalog, mora posebno voditi računa o dobrobiti pacijenta i kvalitetu njegovog života.

Fani, zlatni retriver, stara 9,5 godina je dovedena u našu ordinaciju na "poslednju konsultaciju". Vlasnici, vidno zabrinuti došli su po potvrdu njihove odluke da se njihov ljubimac eutanazira. Nekoliko nedelja prethodne terapije kod nije davalo rezultate i opšte stanje psa je bilo sve lošije.

Kliničkim pregledom pacijenta ustanovljeno je sledeće:
- opšta slabost i apatija; blede vidljive sluznice koje govore o anemiji
- jako uvećani sve limfne žlezde koje se mogu palpirati i koje su dostupne pri osnovnom pregledu
- otežano disanje i ubrzan, slab rad srca
- telesna temperatura je u normalnim granicama

Sve je ukazivalo da se radi o vrlo ozbiljnom oboljenju i da je život Fani jako ugrožen. Na osnovu pregleda i na onovu anamnestičkih podataka vlasnika, postavili smo sumnju da se radi o limfomu - malignom oboljenju limfnog tkiva.

Trebalo je reagovati brzo jer je svaki dan bio dragocen. Predložili smo dalje preglede i napravili kompletnu analizu krvi, rentgenske snimke grudnog koša i stomaka kao i aspiracionu biopsiju dostupnih limfnih žlezda.

   

 Ro toraxa i abdomena : uvećani svi limfni čvorovi i u grudnoj i abdominalnoj duplji


Na osnovu dodatnih analiza potvrdena je preliminarna dijagnoza - Fani je obolela od limfoma.

Usledila je dugotrajna i vrlo složena konsultacija sa vlasnicima. Suočavanje sa ovom vrstom oboljenja iziskuje dodatne napore i kod vlasnika naših pacijenta i kod, nas veterinara. Potrebno je detaljno upoznati vlasnike sa svim mogućim opcijama tretmana, njihovim dobrim, njihovim lošim stranama i prognozom.

Složili smo se da ćemo, svi zajedno, pokušati sa jednim od standardnih hemoterapijskih (citostatskih) protokola koji se koriste kod ovih oboljenja pri tome imajući u vidu opšte stanje pacijenta. Ni jednog trenutka nećemo dozvoliti da se Fani dodatno muči, ako terapije ne pokaže očekivano poboljšanje.

Već posle prvog tretmana i kontrole nakon 7 dana poboljšanje je bilo očigledno. Bolja krvna slika i puno bolji nalaz na pregledu kao i skoro potpuno povlačenje uvećanih žlezda bili su znaci ohrabrenja, prvenstveno za vlasnike. Kontrolni rendgenski nalaz pri pregledu je takode bio dramatično bolji.

   

 Ro toraxa i abdomena : Uvećani limfni čvorovi u toraxu i abdomenu potpuno u regresiji


Fani je posle nekoliko nedelja tretmana ušla u fazu potpunog kliničkog oporavka (remisija) i vratila se u potpuno normalan način života. Redovni tretmani po odabranom protokolu nastavljeni su i u narednim mesecima.
  
  
Treba istaći da je u ovakvim slučajevima od posebne važnosti dobra komunikacija i saradnja vlasnika i veterinara. Tretman ovakvih oboljenja zahteva, pored velike stručnosti veterinara, i ogroman angažman vlasnika. Jedino zajedničkim radom i razumevanjem je moguće pomoći ovakvim pacijentima.