VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Mačka sa problemom izbacivanja stolice

U ambulantu nam je vlasnica donela žensku mačku Edi staru 12 godina koja već duže vreme ima problema sa defekacijom ( izbacivanjem stolice). Vlasnica nam je rekla da se mačka satima napinje ali ne izbaci ništa ili izbaci vrlo malo izmeta koji je suv i čvrst. Ovaj problem traje već nekoliko meseci ali se postepeno pogoršava. Poslednjih nekoliko dana mačka je jako bezvoljna, gotovo da ništa ne jede i pije vrlo malo tečnosti. Vlasnica kaže da je mačka jako smršala.

Prilikom kliničkog pregleda utvrdili smo da je mačka izrazito mršava i da je jako dehidrirala. Temperaturu je bilo teško izmeriti jer je pri rektalnom merenju toplomer odmah udario u čvrst sadržaj u debelom crevu. Prikom prepipavanja stomaka utvrdili smo veliko, jako čvrsto, kobasičasto zadebljanje.

Odlučili smo se i na radiološki pregled da bi potvrdili sumnju na oboljenje megacolon koju smo postavili na osnovu razgovora sa vlasnikom i na osnovu kliničke slike.

Na rentgenskom snimku se jasno vidi da je debelo crevo (colon) jako prošireno i u potpunosti ispunjeno sadržajem. Snimak je potvrdio našu sumnju na oboljenje koje se naziva megacolon. U bukvalnom prevodu ovo oboljenje bi se zvalo "veliko debelo crevo". Ova bolest se pretežno javlja kod mačaka i nije potpuno jasno zbog čega nastaje. Karakteristično je da debelo crrevo ne vrši svoju normalnu funkciju i ne prazni se, već se u njemu nakuplja sadržaj.


Budući da je tretman ovoga oboljenja hirurški, posle razgovora sa vlasnicom pristupili smo operaciji. Operacija se sastoji u operativnom uklanjanju debelog creva. Mi smo ga otklonili metodom koja se zove subtotalna kolektomija.


 
Preoperativna priprema
pacijenta
   
   

Mačka Edi je dobro podnela operaciju i oporavila se u potpunosti.

Kao priprema pred operaciju, za vreme operacije i dva dana posle operacije Edi je primala infuziju ali je već treći dan sama počela da uzima tečnost i hranu.
Vrlo brzo je počela sasvim normalno da jede i da pije tečnost. Stolicu je imala drugog dana posle operacije i od tada je imala nekoliko stolica dnevno. Broj stolica se vratitio na normalu posle dva meseca od operacije.