VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Solarni dermatitis kod mačke


Belka je verovatno petogodišnja mačka koja je do skora bila lutalica ali je sada brigu o njoj preuzela jedna plemenita devojka. Belkina nova vlasnica je još pre nekoliko meseci na Belkinim ušima primetila promene, ali se nadala da će uz bolju negu koju mačka sada ima i ovaj problem proći. Kako su promene na ušima bivale sve gore, vlasnica ju je dovela u našu ambulantu.

  


 Izlgled Belkinih ušiju prilikom prvog pregleda


Na osnovu pregleda Belke ustanovili smo da pored promena na ušima Belka nema drugih zdravstvenih problema ali da je smacna. Posle dodatnih pregleda i po isključivanju nekih drugih mogućih diferencijalnih dijagnoza ustanovili smo da promene na Belkinim ušima najviše liče na oboljenje koje se naziva solarni dermatitis. Solarni dermatits predstavlja zapaljenje kože izazvano sunčevim zracima. Javlja se uglavnom kod belih životinja na onim mestima koja su malo ili nimalo prekrivena dlakom, a to znači najviše na ušima i njušci. Belka nije kompletno bela mačka ali su joj ušne školjke bele boje. S obzirom da je do skoro lutala to znači i da je dosta vremena provodila na suncu. Međutim, na osnovu pregleda nismo mogli da isključimo i jednu još ozbiljniju diferencijalnu dijagnozu, a to je tumor skvamoznih ćelija. Ovaj oblik tumora može da se javi nezavisno ali može i da se javi kao posledica hroničnog slučaja solarnog dermatita. Jedino uz pomoć biopsije i patohistološkog pregleda uzetih uzoraka možemo da postavimo tačnu dijagnozu. Sa vlasnicom smo se dogovorili da Belku dovede na sterilizaciju (jer nema uslova i za Belkine mačiće), a da onda izršimo i biopsiju promena na ušima jer je za oba zahvata potrebna opšta anestezija. 
Belka spremna za operaciju
Za dve nedelje Belka je dovedena na operaciju. Njena vlasnica je bila jako zabrinuta za mogući loš ishod patohistoloških rezultatata ili za eventualno neadekvatno reagovanje Belke na konzervativnu terapiju. U oba slučaja, Belka bi vrlo brzo morala da prođe kroz još jedan hirurški zahvat, još jednu opštu anesteziju. Zbog toga smo se dogovorili da odmah izvršimo hirurški tretman ovoga problema, tj. da odstranimo promenjena mesta sa ušnih školjki. Znači, Belki će pored sterilizacije biti izvršena operacija nalik na kupiranje ušiju kod pasa, a uzorci promenjenih ušnih školjki biće poslati na patohistološki pregled.


Belki je prvo izvršena sterilizacija koje je zbog trudnoće operacija malo većeg rizika nego onda kada životinja nije gravidna. Posle sterilzacije hirurški su otklonjeni promenjeni delovi ušnih školjki.

  


 Izgled Belkinih ušiju po završenoj operaciji


Belka je dobro podnela oba hirurška zahvata i sada nam ostaje da sačekamo rezultate patohistološkog pregleda. Belka će i u budućnosti morati strogo da izbegava izlaganje sunčavim zracima. Vlasnica će je napolje puštati samo noću, a ostatke ušnih školjki kao i njušku vlasnica će Belki stalno mazati kremama sa faktorom zaštite 30 i više. Belka više ne izgleda kao i većina mačaka ali to ni njenoj vlasnici ni njoj ni malo ne smeta.