VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Trostruki problem kod kuje bernskog planinskog psa


    Aja je osmogodišnja kuja bernskog planinskog psa koja je dovedena u našu ambulantu jer je, po rečima vlasnika, u kratkom periodu izgubila oko 10 kilograma težine i jer joj se pojavila izraslina između zadnjih nogu. Vlasnik ju je vodio kod lokalnog veterinara i bila je pod terapijom ali bez značajnih rezultata.


Pregledom smo ustanovili da je Aja izrazito lošeg opšteg kliničkog stanja i da je jako mršava.   
 Ingvinalna hernija kod Aje
    Takođe, imala je veliku izraslinu između zadnjih nogu, lociranu više na levoj strani. Zbog tipičnog izgleda i lokacije, za izraslinu smo odmah posumnjali da je u pitanju ingvinalna hernija. Ingvinalna hernija ili kila predstavlja prolazak organa iz trbušne ili karlične duplje kroz otvor ingvinalnog kanala. Važna informacija koju smo želeli da otkrijemo je bila koji se organ nalazi uklješten u herniji. Pristupili smo radiografskom i ultrazvučnom pregledu koji su potvrdili našu preliminarnu dijagnozu ingvinalne hernije ali i otkrili da se u herniji nalazi materica. 
Rentgenski snimak abdomena
   
 

Ultrazvučni pregled sadržaja hernije

Međutim, dodatni problem je bio što materica nije bila normalna, već je bila jako uvećana i ispunjena sadržajem, što znači da je Aja imala pyometru (gnojna upala materice). Materica prepuna gnoja uklještena u herniji predstavljala je pravu tempiranu bombu za Aju i mogla da joj ugrozi život svakog trenutka. Kod Aje smo pregledom otkili još jedan problem: imala je i pločastu izraslinu na jednom mlečnom kompleksu. Izvršili smo i radiološki pregled grudne duplje da bi isključili mogućnost postojanja bilo kakvih promena na plućima i srcu. Svi zdravstveni problemi koje je Aja imala su se mogli rešiti samo hiruškom intervencijom te smo sa vlasnikom dogovorili da se operacije izvrše što pre. U cilju pripreme za operativni zahvat Aja je priključena na infuziju i dobila je potpornu terapiju. Aja prima infuziju


Sledeći dan Aja je dovedna na operacije. I vlasnik i mi smo bili jako zabrinuti za Aju jer je bila u lošem opštem stanju, a čekale su je vrlo ozbiljne operacije: ovariohisterektomija (odstranjivanje kompletne materice i jajnika), hiruška sanacija ingvinalne hernije, i ako procenimo da će Aja moći da izdrži, otklanjanje tumora sa mlečnog kompleksa.

Aja je uvedena u opštu, gasnu anesteziju, priključena na aparate za monitoring i operacija je počela. Uvećana materica je bila srasla za zid hernije što je dosta otežalo njeno uklanjanje.

Po otklanjanju materice izvršeno je zatvaranje prstena hernije. Aja je dobro podnosila anesteziju te smo se odlučili da otklonimo i izraslinu sa mlečnog kompleksa. Kod ženki, svaka promena na mlečnom tkivu može da bude opasna. Bez patohistološkog nalaza ne može da se zna koje je priprode izraslina i preporučuje se da se svaka hiruški otkloni. U Ajinom slučaju, pokazalo se da nam je odluka bila ispravna jer je patohistološi nalaz kasnije pokazao da je u pitanju bio adenokarcinom.

Aja se dobro i brzo oporavljala posle hiruškog zahvata. Prvih nekoliko dana posle operacije bila je na infuziji i propratnoj terapiji, a dobijala je i sredstva protiv bolova. Na veliko zadovoljstvo i vlasnika i naš njen oporavak se odvijao mnogo brže nego što smo zbog njenog opšteg stanja očekivali. Osmog dana od operacije skinuli smo konce i na Ajinom vlasniku je ostalo samo da je dovodi na povremene preglede prvenstveno u cilju kontrole na potencijalnu pojavu novih izraslina na mamarnim kompleksima.