VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 

Pas sa blokadom mokraćnih puteva


15 godina star, mužjak, mešanac patuljastog šnaucera doveden je na pregled u našu kliniku pod sumnjom da češce i otežano mokri. Vlasnica je takode primetila da pas pojačano pije vodu i da je manje raspoložen nego obično. Ovakvo stanje traje poslednja 2 dana.

Pri kliničkom pregledu utvrđeno je da pas ima blago povišenu temperaturu i uvećan, napet stomak. Detaljnija palpacija abdomena nije bila moguća jer je pas bolno reagovao.

Budući da dijagnozu nije bilo moguće postaviti na osnovu detaljnog kliničkog pregleda i podataka koje smo dobili od vlasnika psa moralo se pristupiti detaljnijim specijalističkim metodama pregleda.

Uzeli smo uzorak krvi za kompletnu krvnu sliku i za biohemijske analize da bi smo proverili stanje vitalnih organa i stekli bolji uvid u kliničko stanje pacijenta. Budući da se radi o značajno starijem psu analize su trebale isključiti eventualno postojanje nekog od hronicnih oboljenja.

Sledeći korak je bio ultrazvučni prelgled stomaka, sa posebnom pažnjom na urinarni sistem. Pri pregledu ultrazvukom otkrili smo uvećanu mokraćnu bešiku, kao i uvećanu prostatu. Detaljniji pregled prostate nam je otkrio postojanje nekoliko manjih cista koje su bile ispunjene tecnošcu. Nalaz na ostalim organima trbušne duplje bio je u normalnim granicama.

Kateterizacijom mokraćne bešike uzeli smo uzorak urina koji je poslat u laboratoriju na analizu. Prilikom kateterizacije koristili smo kateter najmanjeg promera i pri uvodenju katetera naišli smo na nekoliko delimicnih blokada mokraćnih puteva.

Da bi smo potvrdili i tačno pronašli uzrok i mesto blokade mokaćnog kanala sledeći korak bio je rentgenski pregled tog dela stomaka.

Rentgenskim pregledom otkrili smo postojanje 3 veća kamena u mokraćnom kanalu. Nalaz ostalih organa je bio u skladu sa prethodnim ultrazvučnim pregledom.

Dijagnoza je bila postavljenja i sada je trebalo urgentno pomoći našem pacijentu i otkloniti blokadu. Budući da je hirurgija na ovoj anatomskoj lokaciji izuzetno komplikovana i da se radi o jako starom ljubimcu morali smo sačekati sve laboratorijske analize i detaljno isplanirati dalji tok lečenja. S druge strane, morali smo trenutno pomoći pacijentu kojem je dalja blokada mokraćnog puta mogla ugroziti život.

Odlučili smo se za komplikovan, ali siguran metod pri kojem se mokraćno kamenje povratno ispire pod pritiskom i vraća u mokraćnu bešiku odakle se naknadno, nakon stablizacije pacijenta hiruški otklanja. Uspeli smo da sva 3 kamena vratimo u mokraćnu bešiku i pacijent je bio spreman da u, znatno boljem stanju, zajedno sa svojom vlasnicom sačeka rezultate laboratorijskih analiza.

Nalazi krvi i urina pokazali su nekoliko značajnih detalja - enzimi jetre su bili u blagom porastu i pregled sedimenta urina je potvrdio da se radi o kamenju koje se mora hiruški odstraniti.

Pažljivo smo pristupili pripremi pacijenta za operaciju terapijom koju smo sprovodili 2 dana.

Nakon stabilizacije stanja, odlučili smo se za hirušku inetervenciju na mokraćnoj bešici da bi smo izvadili kamenje koje je stvaralo poteškoce uz istovremenu kastraciju psa koja će doprineti smanjenu problema koje ovaj ljubimac ima i sa prostatom.

Posle uspešno obavljene hiruške intervencije ovaj stari pacijent se uspešno oporavlja na obostranu radost njegovih vlasnika i nas, njegovih veterinara.