VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Perinealna hernija kod velikog šnaucera


Prado je veliki šnaucer koji je od štenećeg doba naš pacijent. Kroz desetogodišnje poznanstvo sa njegovim vlasnicima (jer toliko godina ima Prado) prošli smo zajedno kroz različite dogodovštine kako Pradine tako i njegovih vlasnika. Prado i njegova porodica šire prijatnu atmosferu kada god da se pojave i uvek nas razvesele duhovitim pričama.

Prado je svih ovih godina poboljevao od kratokotrajnih ili ne mnogo ozbiljnih bolesti. Prošle godine pojavio mu se zdravstveni problem koji takođe nije bio jako zabrinjavajući ali je zahtevao hiruršku intervenciju. Reč je bilo o uglavnom benignim tumorima u okolini anusa. Međutim problem je ležao u tome što je preventivna mera njihovog ponovnog pojavljivanja i kastracija psa. Kastacija ne spada u obimnije hirurške zahvate i nije to ono što je brinulo njegove vlasnike. Zabrinjavajuća stvar za njih je bila što su silno želeli Pradovog potomka, a nisu ga imali. Kastracija bi im tu nadu trajno odnela. Na kraju smo zajednički doneli odluku da za sada otklonimo samo tumore, da vlasnici pokušaju da nađu devojku za Pradu, ali da ako se tumori ponovo pojave Pradu kastiramo bez daljeg odlaganja. Česte anestezije nisu poželjne u njegovim godinama.


Prošlog meseca pojavila se mlada za Pradu istovremeno sa ponovnom pojavom tumora. Rešili smo da posle parenja odmah pristupimo dogovorenoj hirurškoj intervenciji. Ni Pradina mlada Penelopa nije baš u prvoj mladosti pa su imali problema sa prirodnim parenjem tako smo izvršili veštačko oplođenje. Još uvek svi sa interesovanjem isčekujemo rezultate ovog parenja.

Prilikom parenja primetili smo da je kod Prade nastao još jedan zdravstveni problem: sa desne strane ispod anusa imao je primetnu oteklinu, koju smo posle pregleda dijagnostikovali kao perinealnu herniju. Perinealna hernija nastaje zbog slabosti mišića perinealne regije (predeo ispod i oko anusa). Problem sa perinealnom hernijom, kao i sa svakom kilom je što u njoj može da dođe do uklještenja nekog od unutrašnjih organa i tada ona predstavlja po život opasno oboljenje. Perinealna hernija se javlja mnogo češće kod mužjaka i pretpostavlja se da muški polni hormoni imaju značajnu ulogu u njenom nastanku pa je kod hirurške korekcije perinealne hernije istovremena kastracija jako preporučljiva. Zbog oba ova zdravstvena problema više nije bilo prostora za odlaganje i odmah po završenom parenju zakazali smo operacije

Dan operacije je došao i vidno uznemireni i zabrinuti vlasnici ostavili su Pradu u našim rukama bez uobičajenih šala i duhovitih opaski. Pradu smo prvo kastrirali, zatim izvršili hiruršku sanaciju perinealne hernije, a onda odstranili i tumore. Za nas kao hirurge najsloženija za izvođenje je operacija perinealne hernije, jer ako se ne izvede visoko profesionalno komplikacije su česte kao i recidivi. Korekciju perinealne hernije smo izvršili hirurškom metodom prilikom koje smo izvršili podizanje unutrašnjeg obturatnog mišića (m. obturator internus) i iz pomoć njega zatvorili nastali defekt.

   
 

Izgled zatvorene rane na koži

Prado se dobro i brzo oporavio od anestezije i dočekao svoje vlasnike na nogama. Videvši ga kako vrti repom, raspoloženi vlasnici su nam ispričali još jednu duhovitu anegdotu. Ostaje nam svima još da sačekamo Penelopin pregled na trudnoću.