VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Čarli pudla


Čarli je mužjak patuljaste pudle star 15 godina. Primljen je u našu ordinaciju radi problema koji je ovaj maleni pas imao već duže vreme. Po rečima vlasnika, izraslina na donjoj vilici koja se pojavila pre nekoliko meseci sada je otežavala ovom psu da normalno uzima hranu i da pije vodu.

Prilikom kliničkog pregleda ustanovljeno je sledeće:
- pacijent u opštem dobrom stanju
- sve vitalne funkcije uključujući auskultaciju srca i pluća u fiziološkim granicama
- prisutna bolnost pri palpaciji donje vilice i pas reaguje agresivno pri manipulaciji
- na donjoj vilici postoji izraslina veličine 3-4 cm u prečniku u nivou očnjaka i koja krvari pri dodiru; zubi su pomereni u stranu, a nekoliko sekutića i premolara nedostaje; pas nije u stanju da potpuno zatvori usta

  

Na osnovu kliničkog pregleda vlasnicima je predloženo da je neophodno uraditi dodatne analize koje bi pružile potpuniji uvid u zdravstveno stanje ovog pacijenta. Analiza kompletne krvne slike i biohemijske analize krvi koje govore o radu jetre i bubrega bile su u fiziološkim granicama. Urađen je i rendgenski pregled toraksa kako bismo jasnije videli stanje na plućima i veličinu, položaj i oblik srca. Nalaz je bio u redu.

Sledeći korak pri pregledu i dijagnostici ovog slučaja podrazumevao je intraoralni rendgenski snimak zahvaćene donje vilice kako bi se videlo da li izraslina (tumor) zahvata i koštane strukture ili samo meka tkiva i koliko je tkiva zahvaćeno.

    

Jedini pravi izbor pri ovako teškom slučaju je hirurška intervencija kojom se amputira zahvaćeni deo donje vilice uzimajući u obzir kasniji funkcionalni i estetski rezultat. Podjednako je važno da se odstrani kompletan promenjen deo kao i da se naknadno izvrši plastična hirurgija koja će omogućiti normalno funkcionisanje ovog pacijenta i dati zadovoljavajući kozmetički efekat.

Čarli je pripremljen za izvođenje hirurške intervencije što podrazumeva uskraćivanje hrane i vode pre operacije kao i pre operativnu upotrebu antibiotika i analgetika koji će omogućiti brži oporavak.

Hirurška intervencija se sastoji u amputaciji obe donje vilice do nivoa zdravog zuba (premolara) i radiološki nepromenjene strukture kosti donje vilice. Nakon toga se izvodi plastična rekontrukcija mekog tkiva sa desni i kože donje vilice koja omogućava normalno funkcionisanje pacijenta u smislu uzimanja hrane i vode i pri kojoj se dobija dobar estetski efekat.


Hirurška intervencija je protekla u najboljem redu. Vrlo delikatan postoperativni period podrazumevao je upotrebu fleksibilne korpe za njušku koja je ujedno služila i kao imobilizacija dok rane ne zarastu. Mora se istaći da je saradnja i dobra komunikacija sa vlasnicima bila preduslov za uspeh ovakve intervencije.

Čarli se potpuno oporavio i ostaje da se sačekaju nalazi sa patohistoloških pretraga kako bismo mogli da damo preliminarnu prognozu za ovog pacijenta.