VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Idiopatska hiperlipidemija patuljastog šnaucera


       Aki je došao u našu ambulantu sa simptomima malaksalosti i teturanja pri hodu. Vlasnica nam se požalila da je imao ,,nešto nalik napadu".

On je mužjak patuljastog šnaucera, star sedam godina koji boluje od idiopatske epilepsije. Na terapiji je već dve godine.

Kliničkim pregledom smo ustanovili da Aki ima sniženu telesnu temperaturu, blede sluzokože, ubrzano disanje i ubrzan rad srca.


Analizom krvi ustanovili smo da je nivo fenobarbitona normalan. Na osnovu analize ostalih parametara i izuzetno lipemičnog izgleda seruma posumnjali smo na hiperlipidemijuZatim smo počeli da tragamo za primarnim uzrokom hiperlipidemije. Uradili smo hilomikronski test, ultrazvuk i rendgenogram abdomena.

   


Na osnovu rezultata svih analiza sa sigurnošću smo dijagnostikovali:

IDIOPATSKU HIPERLIPIDEMIJU PATULJASTOG ŠNAUCERA.

Hiperlipidemija je bolest koja se karakteriše povišenom koncentracijom triglicerida, holesterola, ili oba parametra u krvi.

Uzroci su mnogobrojni, a neki od najčešćih su: Dijabetes, Hipotireoidizam, Kušingova bolest, ili idiopatske hiperlipidemije kao što je Idiopatska hiperlipidemija patuljastog šnaucera.

Od presudnog značaja je ustanoviti pravi uzrok hiperlipidemije da bi se pristupilo adekvatnom tretmanu.

Već posle dvodnevne terapije Aki se osećao dobro.

Nakon četiri nedelje svi parametri u krvi bili su u granicama referentnih vrednosti. Akijev doživotan tretman se sastoji od kontrole težine i specijalnih dijeta s niskim procentom masti.

Nivo triglicerida je potrebno održavati ispod 400mg/dl.

Medikamentozna terapija još uvek je u fazi istraživanja.