VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Slučaj meseca - Mačak i popino prase


U ambulantu nam je doveden domaći mačak Loca koji je bio u prilično lošem opštem stanju posle intenzivne sezone teritorijalnih borbi. Međutim, ove godine, pored izmršavelosti, Loca se pojavio i sa još jednim problemom: uopšte nije mogao da otvori svoje levo oko a ni vlasnicima nije dao da mu oko pogledaju.

Locu smo pregledali onoliko koliko je dozvolio konstatujući da je jako mršav, da mu je dlaka bez sjaja i suva, da ima nekoliko manjih ujednih rana. Iz levog uha mu se cedio gnojni iscedak. Pregled oka ni nama nije dozvolio.

Jedino rešenje u ovakvom slučaju je bilo da Locu duboko sediramo da bi mogli da otkrijemo uzrok problema. "popino prase" u Locinom oku

 Veličina "popinog praseta" i oka Izvađeno "popino prase"

 Izgled oka po ukapavanju Fluorescina


Kada smo Locu sedirali i otvorili mu oko imali smo šta da vidimo: u oko je bilo zabodeno seme travke "popino prase". "Popino prase" smo odmah uklonili i odmah po njegovom odsranjivanju pomoću specijalne boje koja se zove "Fluorescin" proverili koliko je oštećenje oka ovo strano telo izazvalo.

Po ukapavanju "Fluorescina" rezultat je bio očit - Strano telo je izazvalo veliko oštećenje na više od polovine rožnjače. Na sreću, oštećenje nije prodrlo u dublje delove oka.

Prepisali smo za Locu odgovarajuću terapiju i sprovodili je intenzivno 5 dana i dogovorili smo se da ga vlasnici dovedu na kontrolu za 7 dana. Tada ćemo ponoviti kontrolu Fluorescinom da vidimo da li je oštećenje zaraslo i ako jeste da mu prepišemo drugu terapiju za povlačenje ožiljka sa rožnjače. Ovo je prvi slučaj u ovoj sezoni "popinog praseta" kod mačke dok smo kod pasa već imali veliki broj problema koje ove travke izazivaju na raznim delovima tela. O ovoj temi pogledajte više u tekstu pod naslovom "Nedaće sa popinim prasićima" na linku "Za one koji žele više da znaju".