VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Beatrisa, pudla sa tumorom na glavi


Beatrisa je sedmogodišnja pudla našeg dugogodišnjeg klijenta. Pored Beatrise, redovno viđamo i kontrolišemo čitavu njemu brojnu pseću familiju. Pudle često pate od nakupljanja kamenca na zubima tako da svoje ljubimce ovaj vlasnik bar jedan put godišnje dovodi na redovan tretman zubala. Međutim, ove godine Beatrisa je pored nakupljenog kamenca imala jedan mnogo veći i upadljiviji problem: izraslinu na glavi. Izraslina Beatrisi u početku nije smetala ali je sve više rasla i to u neposednoj blizini oka. Beatrisa je počela i da ju češe i da otvara rane na izraslini.

Posle detaljnog pregeda psa, dogovorili smo se sa vlasnikom da odmah pristupimo hirurškoj interveciji


 Izgled mase pre
   

 i posle hirurške pripreme
   


Kao što se na slikama vidi, izraslina je zahvatila prilično veliko područje glave psa. Po odstranjivanju mase nastao je prilično veliki defekt na koži koji je morao da se zatvori primeno kozmetičkih hirurških tehnika.


 Izgled rane po završenoj intervenciji
   Po završenom operativnom zahvatu i potrebnim stomatološkim intervecijama, Beatrisa se brzo oporavila od anestezije i vlasnik ju je odveo kući. Dogovorili smo se kako da vlasnik neguje Beattisu u potoprativnom periodu.

Ostalo nam je da zajedno sačekamo rezultate patohistološkom pregleda skinute mase. Od rezultata smo strepeli jer se masa razvijala dosta brzo što može da bude jedan od znakova invazivnog tumora.

Izgled rane dve nedelje postoperativno
   Kada je Beatrisa dovedena na skidanje konaca imali smo dobre vesti: izveštaj patohistologa je pokazao da se radi o tumoru koji je lokalno invazivan što znači da nema tendeciju da se širi na druge delove tela ili da daje metastaze.

Svima nam je laknulo i poželeli smo vlasniku da se ponovo sretne sa nama sledeće godine na redovnoj vakcinaciji i higijeni zuba njegovih ljubimaca.