VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Mačor obostrani ingvinalni kriptorhid
Mačor Boža, star 2 godine, doveden je u našu ordinaciju na rutinski pregled i konsultaciju. Prilikom opšteg kliničkog pregleda ustanovljeno je da je Boža potpuno zdrav. Takođe ustanovljeno je da mačor nema ni jedan testis spušten u skrotum. Posebna pažnja je posvećena detaljnom pregledu ingvinalne regije. Utvrdili smo da se oba testisa nalaze u regiji ingvinalih otvora.


   

Usledile su konsultacije oko ponašanja našeg pacijenta i načina njegovog života. Budući da Boža živi u kući i da je počeo da obeležava svoju teritoriju, vlasnicima je predloženo da bi najbolje bilo da se izvrši hirurška kastracija.

U prilog tome ide i potencijalni zdravstveni problemi koji su mogući u starijem dobu ovog pacijenta, a vezani su sa nepravilnim anatomskim položajem oba testisa. Vrlo često ovakva anatomska anomlaija može biti uzrok kasnijeg malignog proliferisanja jednog ili oba testisa ili njihove torzije. Budući da, ukoliko do toga dođe, intervencija mora biti zaista urgentna jer je ugrožen život pacijenta, preventiva je znatno bolji izbor.

Preoperativna priprema pacijenta uključuje detaljan klinički pregled pri čemu posebnu pažnju obraćamo na pregled srca i pluća. To je od vitalnog značaja za pravilan tok hirurške anestezije.

Premedikacija uključuje davanje blagog sedativa, antibiotika i analgetika. Hirurška anestezija uključuje indukciju koja nam omogućava intubaciju pacijenta dok je održavanje anestezije na aparatu za inhalacionu anesteziju. Takva anestezija nam omogućava potpuni monitoring pacijenta za vreme operacije.

Hirurška intervencija je, za razliku od standardne kastracije, znatno složenija i traje duže. Potrebno je zaštititi vitalne anatomske strukture koje se nalaze u blizini ingvinalnih otvora da bi se izbegle postoperativne komplikacije.

      

Boža se vrlo brzo probudio iz anestezije i već je za nekoliko sati od prijema bio spreman da ide svojoj kući. Vlasnicima su data detaljna uputstva za postoperativni period i zakazana je kontrola za 8 dana radi skidanja hirurških konaca.

Budući da se radi o veoma savesnim vlasnicima i, pre svega, pacijentu koji kao da je svestan šta se od njega traži sve je proteklo u najboljem redu.

Ovo je još jedan primer koji pokazuje kako pravovremena dijagnostika i intervencija igraju značajnu ulogu u preventivi oboljenja kućnih ljubimaca.