VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Slučaj meseca - Slučaj linearnog stranog tela


Alka je engleski koker španijel, stara 10 meseci koja je dovedena u našu ordinaciju sa istorijom hroničnog povraćanja. Problemi sa upornim povraćanjem su počeli pre više od deset dana i bez obzira na terapiju koju je sprovodio veterinar koji je Alku prvi primio i pregledao nije bilo poboljšanja. Pas je počeo da gubi na težini , da otežano guta i da sve slabije uzima hranu i vodu. Neophodno je bilo izvršiti dodatne preglede i analize kako bi se došlo do dijagnoze i eventualno terapije koja će dovesti do poboljšanja.

Po dolasku u našu ordinaciju, posle detaljne anamneze vlasnika i upoznavanja sa slučajem pristupili smo osnovnom kliničkom pregledu. Pas je bio blago apatičan i umereno dehidriran . Auskultacijom srca i pluća nisu ustanovljeni klinički znaci koji bi upućivali na oboljenja ovih organa. Pri palpaciji abdomena pas je pokazivao umerenu nelagodnost i otpor. U zadnjem delu abdomena palpirala se masa veličine oko 10 cm u prečniku meko-elastične konzistencije. Postavljena je sumnja na prisustvo stranog tela u crevima ili na neki od ozbiljnih poremećaja u motorici creva ( ileus, invaginacija ...)


 Rentgenski snimak
    Sledeći korak u postavljanju dijagnoze bila je rendgenografija abdomena psa. Nalaz na rendgenskom snimku potvrdio je sumnju na strano telo u regiji prelaska tankih u debelo crevo. Jedini načn da se psu pomogne bio je hitna hiruška intervencija. Preoperativna priprema uključla je infuziju i potpornu terapiju kako bi Alka šo bezbednije podnela operaciju.

 Deo trake oko baze jezika
    Nalaz u toku operacije potvrdio je prisustvo linearnog stranog tela čitavom dužinom u tankim crevima. Ono što je dodatno komplikovalo operaciju bilo je i prisustvo istog stranog tela u želucu i jednjaku ... Po resekciji dela creva otkrili smo da se radi o traci iz kasete koju je pas progutao i koja je ostala fiksirana oko baze jezika gde se urezala u sam koren jezika.Posle vadenja kompletnog stranog tela operacija je privedena kraju u rutinskom maniru.


 
Odstranjena kasetofonska traka

Post operativni tok je bio prodiskutovan do detalja sa veterinarom koji će nastaviti terapiju, a redovni telefonski kontakti vlasnika i nas bili su sastavni deo Alkinog oporavka. Nakon 10 dana pas je doveden u našu ordinaciju na skidanje konaca i pri tome smo, zajedno sa vlasnicima, konstatovali potpuni klinički oporavak našeg pacijenta.