VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Mačka Maša - kompletna mastektomija


Mačka Maša je stari pacijent naše klinike. Maša ima 14 godina i sterilisana je pre 8 godina. Generalno, nije imala većih zdravstvenih problema osim jedne epizode slabosti bubrega. Na sreću taj problem je saniran na vreme zahvaljujući velikom angažmanu njenih vlasnika i naše stručne pomoći.


Razlog zbog kojeg je Maša dovedena na ponovni pregled bile su izrasline po stomaku koje su vlasnici primetili pre nekoliko meseci. Nekoliko izraslina je počelo da se uvećava i to je bio alarm da Maša ponovo poseti veterinara.

Prilikom kliničkog pregleda ustanovljeno je da je opšte stanje pacijenta, uzimajući u obzir njenu starost, više nego zadovoljavajuće. Sve vitalne funkcije su bile u fiziološkim granicama i Maša je izgledala veoma zadovoljno i u dobroj kondiciji. Apetit je bio odličan i opšte stanje nije govorilo da se radi o pacijentu koji je napunio 14 godina.

Posebna pažnja je posvećena promenama koje su se pojavile u vidu izraslina po Mašinom stomaku. Detaljnim pregledom i pažljivom palpacijom izraslina ustanovljeno je da se radi o većem broju promena na nekoliko mlečnih žlezda.

Postavljena je ozbiljna sumnja da se radi o tumorima mlečnih žlezda koji nisu retkost kod mačaka u toj starosnoj dobi.

Za razliku od kuja, kod mačaka veliki procenat (80 %) ovih tumora su maligni što znatno otežava tretman pacijenta i dovodi do dodatnih komplikacija opasnih po život. Jedini tretman u ovakvim slučajevima podrazumeva adekvatnu hiruršku intervenciju. Svakako, patohistološke analize i stručna procena patologa uzorka promenjenog tkiva potrebna je za defnitivnu prognozu.

Mašino stanje je prodiskutovano sa njenim vlasnicima i objašnjene su moguće opcije za njen tretman. Vlasnici su se složili da je najveća šansa za poboljšanje njenog stanja hirurška intervencija koja uključuje kompletno uklanjanje svih mamarnih kompleksa.

Na taj način prevenira se ponovna pojava tumora i ukoliko nije došlo do metastaza na unutrašnjim organima prognoza može biti zadovoljavajuća. Naravno, kompletna procena će biti data nakon patohistoloških nalaza poslatih uzoraka po izvršenoj operaciji.

Preoperativna priprema u ovom slučaju obuhvata rendgenski pregled grudnog koša i stomaka pacijenta, kompletnu analizu krvi vodeći posebno računa o funkciji bubrega.

   


Nakon što su svi pregledi završeni i nakon što smo bili zadovoljni sa rezultatima odlučili smo se za komplikovanu hiruršku intervenciju. Upotreba intravenskih tečnosti, inhalaciona anestezija i kompletan monitoring pacijenta za vreme hirurgije su neophodni za uspešno izvođenje ove intervencije.

   


Hirurška intervencija je protekla bez komplikacija i Maša se veoma brzo probudila iz anestezije. Sada je bilo neophodno osigurati adekvatno zarastanje velike rane na stomaku pogotovo uzimajuću u obzir Mašin temperament. Redovna upotreba lekova koji otkalnjaju bol i angažman vlasnika bili su krucijalni za uspeh.

   


Maša se oporavila u potpunosti i nakon 2-3 nedelje očekuju se rezultati ostalih analiza.

Treba istaći da se mamarni tumori kod mačaka gotovo 100% preveniraju ako se izvrši pravovremena sterilizacija.