VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Pudla Besi sa problemima u usnoj duplji


Srednju srebrnu pudlu "Besi" staru 13 godina vlasnici su doveli u ambulantu zbog vrlo neprijatnog zadaha koji joj se širio iz usta kao i zbog promenjenog izgleda njenih zuba. Takođe Besi je imala povremeno krvarenja iz usta, balavila je i otežano uzimala hranu.

Na opštem kliničkom pregledu utvrdili smo da su Besini zubi u jako lošem stanju, sa velikim naslagama kamenca, desni su bile upaljene sa izraženom paradentozom.


Preslušavanjem srca i pluća otkrili smo da Besi ima i šum na srcu i to stepena 4/6, mnogo izraženijeg na levoj strani. Nalaz na plućima je bio u granicama normale.

Na drugim organima i organskim sistemima kliničkim pregledom nismo utvrdili patološke promene.

  

Iako Besi nije imale nikakve simptome srčanog oboljenja, zbog postojanja šuma na srcu rešili smo i da izvršimo rentgenološki pregled grudne duplje. Na snimku se vidi blago uvećanje srca. Druga patologija nije prisutna. Sa vlasnicima smo se dogovorili oko daljih kontrola srca i objasnili da nalaz na srcu nije toliko ozbiljan da Besi ne bi mogla da se uvede u gasnu anesteziju.


Besi je preoperativno pripremljena odgovarajućom terapijom i priključena je na infuziju. Uvođenje u anesteziju i samu anesteziju je dobro podnela ali je sve vreme pod strogom kontrolom bio njen srčani rad i disanje.

PRE
  


Kao što se na slici vidi, Besini zubi su bili u jako lošem stanju, naslage kamenca su bile ogromne, a dosta zuba ozbiljno oštećeno i bolesno. Postojale su i rane po sluznici usta i na desnima. Ovako loše stanje zubala predstavljalo je ozbiljnu pretnju za Besino zdravstveno stanje. Pored tegoba koje je Besi imala u usnoj duplji, nakupine kamenca sa bakterijama su stalni izvor infekcije za organizam. Izvršili smo detaljno i temeljno čišćenje naslaga zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom.


Svi oboleli zubi su izvađeni (14 zuba), a preostali zdravi zubi su ispolirani.

POSLE
  IZVAĐENI ZUBI
  STOMATOLOŠKA OPREMA

Besi se posle izvedenog zahvata dobro i brzo oporavila a sa vlasnicima smo se dogovorili oko dalje nege i kontrole Besinih zuba. Intervencija koju smo izvršili trenutno rešava problem, ali da bi se prevenirao ponovni razvoj ove bolesti usne duplje vlasnici moraju da vrše svakodnevnu higijenu zuba i desni čišćenjem, pranjem i masažom .

Dalje redovne kontrole na 6 meseci za Besi su obavezne i zbog problema u usnoj duplji i zbog praćenja stanja Besinog srca.