VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
      Urgentno stanje - povreda oka

Pekinezer, star 6 godina primljen je u ordinaciju nakon što se potukao sa drugim psom. Prilikom opšteg kliničkog pregleda ustanovljeno je da nema povreda koje bi bile opasne po život pacijenta. Ono što je bilo očigledno i što je zahtevalo urgentni tretman bila je povreda levog oka.
Sa ranijom istorijom povrede na istom oku i novom povredom pretila je ozbiljna opasnost da povređeno oko bude izgubljeno.

   


Nakon detaljnog oftalmološkog pregleda ustanovljeno je da se radi o protruziji ("ispadanju") descementove membrane koja je sastavni deo rožnjače oka. Tretman u ovakvim slučajevima mora biti bez odlaganja kako bi se oko spasilo.

Medikamentozna priprema pre hirurškog zahvata podrazumeva primenu lekova koji pored samog delovanja na povređeno oko ima zadatak da omogući lakše izvođenje same operacije.

Pas je anesteziran standardnim protokolom uz dodavanje sredstava koji omogućavaju neometan rad i manipulaciju povređenog oka. Ovo je vrlo bitno jer za izvođenje hirurških zahvata na očima nije oparavdano korišćenje anestetika koji ne dovode do apsolutne imobilizacije svih očnih struktura.Nakon ponovnog detaljnog pregleda u anesteziji odlučili smo se za primenu komplikovane tehnike koja se sastoji u transplantaciji mekog tkiva sa konjunktive na defekt koji je nastao na oku. Tako transplantiran deo novog, zdravog tkiva ima ulogu da štiti oko od daljih povreda i da omogući neophodne uslove za sanaciju i zarastanje povrede na oku.

      


Postoperativni tok je detaljno prodiskutovan sa vlasnikom psa, objašnjena je upotreba odgovarajućih medikamenta sistemski i lokalno. Zakazane su redovne kontrole.Nakon gotovo 5 nedelja terapije pacijent je otpušten iz ordinacije sa vrlo zadovoljavajućim kozmetičkim rezlutatom i što je još važnije sa potpuno normalnim, očuvanim funkcijama oka.