VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Šteneća posla - Enzo, mops


Enzo, mops, doveden je u našu ordinaciju zbog upornog povraćanja koje traje dva dana. Vlasnici, inače redovni klijenti naše prakse i veliki ljubitelji životinja su videli da je Enzo pre desetak dana progutao dečiju cuclu. Po rečima vlasnika Enzo je cuclu i izbacio nakon nekoliko dana u stolici.

Pri kliničkom pregledu Enzo nije pokazivao teže simptome. Blagi otpor prilikom palpacije abdomena i slabije raspoloženje, ovog inače veoma živahnog psa, bilo je sve što se moglo ustanoviti pri pregledu.

Prvobitna dijagnoza je bila upala želuca koja je najverovatnije posledica stranog tela koje je Enzo progutao i izbacio pre nekoliko dana. Započet je tretman za akutni gastritis i zakazan je kontrolni pregled.

Enzo je doveden na kontrolu i konstatovano je blago poboljšanje zdravstvenog stanja. Nastavljeno je sa terapijom koja je dala rezultate.

Prilikom sledeće kontrole Enzo je ponovno detaljno pregledan. Bolnost prilikom palpacije abdomena je bila još uvek prisutna. Druge abnormalnosti nisu nađene. Predložen je radiografski pregled abdomena da bi se stekao bolji uvid u stanje unutrašnjih organa.

   

 LL rendgenski snimak abdomena
   

 VD projekcija kranijalnog abdomena


Na osnovu rendgenskog nalaza postavljena je ozbiljna sumnja na prisustvo još jednog stranog tela najverovatnije u tankim crevima. Takođe, obstrukcija creva mogla je biti i funkcionalna posledica već spomenute dečije cucle koju je pas izbacio.

U dogovoru sa vlasnicima odlučili smo se za dijagnostičku hirurgiju koja je tebala da definitivno potvrdi dijagnozu.

   

 Dijagnostička celiotomija
 
   

 Strano telo - cucla 2 - izvadena
iz tankog creva


Prilikom hiruške intervencije iz tankog creva je uklonjena još jedna dečija cucla za koju se kasnije ispostavilo da je Enzo progutao 4 dana nakon prve.

Standardni postoperativni režim je trajao 10 dana nakon kojeg se Enzo potpuno oporavio. Ostaje nada da će Enzo u budućnosti biti više zainteresovan za pseće igračke nego za dečije cucle.