VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
Mačak Tito i problem sa kapkom


Tito je dvogodišnji mačak koji živi na selu i koji već mesecima pati od problema sa desnim okom, koje gotovo stalno drži zatvoreno. Vlanici su pokušavali da mu oko leče različitim preparatima uz konsultaciju sa lokalnim veterinarom, ali dolazilo je samo do kratkotrajnih poboljšanja. Vlasnici su se već uplašili da je Titov vid ozbiljno ugrožen i rešili su se da ga dovedu u našu ambulantu.

Prilikom pregleda ustanovili smo da je donji kapak Titovog oka uvrnut na unutrašnju stranu, što se u oftalmogiji naziva entropijum. Ovako uvrnut kapak stalno dodiruje oko i stvara osećaj bola i iritira oko. Kod mačaka entropijum može da se javi kao urođena anomalija, ali daleko ređe nego kod pasa. Od Titovih vlasnika smo saznali da se njemu problem na oku javio pre nekoliko meseci, a znamo da on ima 2 godine što isključuje mogućnost da mu je entropijum urođen. Najverovatniji uzrok ovoga oboljenja oka kod Tita je povreda oka. Na sreću, oftalmološkim pregledom ustanovili smo da vitalne strukture oka kod Tita nisu ugrožene i da ako oboljenje saniramo na odgovarajući način, Tito ne bi trebalo da ima nikavih posledica na oku, niti problema sa vidom.

Jedini mogući način rešenja Titovog problema je hiruški - operativno se vrši korekcija položaja kapka.

  


 Slike 1 i 2: Tito neposredno posle izvršene operacije korekcije entropijuma

 Tito na skidanju konaca
   Operativni zahvat je protekao uspešno, a na vlasnicima je ostalno da Tita paze i ne dozvole mu da češe ili dira oko dok rana potpuno ne zaraste i dok ne izvadimo konce.

Da bi Tita uspešno zaštitili od sebe samog, dobio je da u postoperativnom periodu nosi viktorijansku kragnu na koju se on dosta brzo i navikao.

Tito je doveden na vađenje konaca 10 dana od operacije. Rana je do tada potpuno zarasla, a Tito je oko držao potpuno otvoreno i normalno je njime gledao. Ceo problem koji je Tito sa okom imao za njega je sigurno bilo neprijatno iskustvo ali se na sreću završilo na najbolji mogući način, bez ikakvih trajnih posledica po njegov vid.