VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
ARHIVA SLUCAJEVA
 
CEZAR - GDV


Cezar, nemački ovčar, star 9 godina primljen je kao urgentan slučaj u našu ordinaciju nešto posle ponoći. Po rečima vlasnika pas je nekoliko dana imao probleme sa varenjem. Više puta je povraćao i imao proliv.

Neposredno pre nego što je doveden u ordinaciju, vlasnici su primetili da je Cezar bezvoljan i da mu je stomak veći nego obično. Pokušao je da povraća, ali osim malo penušavog sadržaja nije bilo ničega drugog. Pas je vidno bivao sve lošije i stanje se pogoršavalo.

Odmah po prijemu, na osnovu kliničkog pregleda postavljena je sumnja da se radi o sindromu dilatacije i torzije želuca. Radi se o veoma urgentnom stanju koje sobom nosi visok stepen mortaliteta ukoliko se ne reaguje na vreme i na pravi način. Cezar je odmah priključen na infuziju i data mu je potporna anti šok terapiju. Morali smo prvo stabilisati stanje i odlučiti se za sledeći korak u terapiji.

Da bismo definitivno potvrdili sumnju na GDV sindrom, potrebno je bilo uraditi i radiografski pregled abdomena. Rendgenski snimak je potvrdio da je u pitanju sindrom dilatacije i torzije želuca.


Hirurška intervencija je bila neophodna i to u što kraćem vremenskom roku , budući da je već prošlo više od 3 sata od pojave prvih simptoma.

Cezarovi vlasnici su upoznati sa rizikom koji nosi ova hirurška intervencija i uz njihovu saglasnost Cezar je prebačen u operacionu salu

Sve neophodne pripreme obavljene su pre uvodenja psa u anesteziju tako da bi se, što je moguće više, stabilisalo stanje pacijenta. U ovakvim situacijama vrlo je važno imati standardni, ambulantni protokol kojeg se pridržavaju svi članovi hirurškog tima. Jedino je tako moguće smanjiti sve potencijalne rizike na najmanju meru i pružiti pomoć pacijentu.

Suština ove hirurške intervencije je da se želudac koji je rotiran vrati u svoj normalan anatomski položaj i da se fiksira u tom položaju. Ovako se sprečava ponovno pojavljivanje ovog sindroma.

   
   

 Sadržaj iz želuca nakon pražnjenja


Dodatna komplikacija u ovom slučaju je bio nalaz tumora na duplikaturi creva koji je takode morao biti uklonjen. To je produžilo vreme operacije i povećalo rizik.

Sama opeacija trajala je oko 40 ak minuta i Cezar je nakon tog vremena vec bio van anestezije, priključen na terapiju i monitoring opšteg stanja, u prvom redu kardiovaskularnog sistema.

Trebalo je pratiti pažljivo oporavak jer se neke od mogucih komplikacija ovog hirurškog zahvata javljaju i do 72 sata post operativno. Cezar je otpušten iz ordinacije i terapija je nastavljena u vidu kućnog lecenja.

Izuzetna saradnja i razumevanje od strane Cezarovih vlasnika dala je željene rezultate tako da se Cezar polako oporavljao u toku 2 nedelje.

Nakon oporavka propisan je poseban režim ishrane i nege koju ovaj pacijent u godinama svakako zaslužuje.