VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 
Stomatologija pasa i mačaka


Zubna hirurgija

Psi i mačke takođe imaju probleme koji su u vezi sa zubima. Iako se povremeno javlja, karijes, za razliku od ljudi, kod ovih vrsta nije veliki problem.


Oštećeni zubi

Prilikom žvakanja ili glodanja čvrstih predmeta zubi se često oštete. Ponekad se povredi segment ili ceo zub. Ukoliko su u trenutku subluksacije ili luksacije zubi zdravi i nekontaminirani, oni se mogu repozicionirati. Ukoliko se sanacija odvija po planu, pravilna fiksacija će omogućiti zarastanje periodontalnog pripoja. Ukoliko je pulpa izgubila snabdevanje krvlju, ona može biti nekrotična. U tom slučaju potreban je endodontni tretman. Frakture zuba zahtevaju hitan tretman. Čak i veoma male naprsline koje otkrivaju unutrašnji dentin mogu da budu izuzetno bolne i snezitivne na dodir.

Minorne povrede treba uglačati na površini i zatvoriti naprslina. Ukoliko je povreda veća, defekt zahteva restoraciju. Ekstenzivne povrede mogu kompromitovati snabdevanja pulpe krvlju (pokret zuba dovodi do kidanja krvnih sudova na vrhu korena). Ozlede zuba i/ili nekroza nakon oštećenja krvnih sudova uzrokuje pink ili tamno prebojavanje zuba, teško za korekciju i pored ispravnog tretmana.

Gubitak i najmanjeg dela zubne supstance koji dovodi do ekspozicije pulpe stvara akutni bol koji se pretvara u hroničnu neprijatnost. Zubobolja kod pasa najčešće ne dovodi do vidljivih promena, pa je zbog toga teškoprepoznati problem. Jedina vidljiva promena nakon tretmana može se očitovati u veselijem ponašanju.

Endodontni tretman predstavlja uklanjanje infekcije, bola i vraćanje zuba u funkciju. Naravno, funkcionalnost ovakvog zuba biće kraća nego kod zdravog
Nezreli zubi

Konvencijalni endodontni tretman nije moguće izvršiti na zubu koji nema formiran završetak korena. Čak i kad se koren zatvori, potrebno je vreme da ojača zid. Zato zubi mladih životinja zahtevaju drugačiji tretman - pulpa se bar neko vreme održava živom. Da bi se uklonio eksponirani segment tkiva pulpe ponekad je potrebna parcijalna pulpektomija. Ukoliko se ova procedura izvede brzo nakon povrede, pulpa će ostati u životu. Novi dentin se potom deponuje u zid zuba. Ovo je vidljivo na rendgenskom snimku i nakon toga se donosi odluka o daljem tretmanu.


Razvojne anomalije

Povremeno se viđaju i deformiteti zuba. Neki se rešavaju restoracijom površine, a neki ekstrakcijom. Malokluzija je češća od deformiteta zuba. Kada se zubi adekvatno ne susreću postoji nekoliko opcija. Ponekad pomaže ekstrakcija nebitnih zuba. Ukoliko su izmenjeni strateški bitni zubi, ( očnjaci i veliki zubi koji učestvuju u žvakanju ) treba ih sačuvati.

Zubi su poput ledenih bregova ! - samo mali deo je vidljiv spolja

Najveći deo zuba je koren. S obzirom na to da je duboko u vilici i da je pokriven gingivom, da bi se ocenile sve njegove strukture, potreban je rendgenski snimak. Pojedini zubi sastoje se od više od dva korena što im dodatno otežava ekstrakciju.

   
Periodontalna bolest

Da bi zubi funkcionisali potrebna im je vilica kao oslonac. Kod peridontalne bolesti infekcija uzrokuje izmicanje kosti. Inflamacija uzrokuje destrukciju tkiva i opasnost širenja krvotokom u druge delove organizma.

Kad periodontalna bolest započne veoma ju je teško eliminisati. Pranje i poliranje zuba usporiće napredovanje infekcije. Mnogi zubi biće kompromitovani i potrebna im je ekstrakcija.

   


gore