VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

BOLESTI BUBREGA


Šta je bolest bubrega ?

Psi i mačke imaju dva bubrega koji se sastoje od nekoliko hiljada malih funkcionalnih jedinica zvanih "nefron". Njihov je zadatak da filtriraju krv,uklanjaju otpadne produkte i održavaju korektnu koncentraciju tečnosti i mineralnih materija u organizmu. Određeni broj ovih funkcionalnih jedinica (nefrona) sa starošću nestaje i nema sposobnost da se nadomesti.

Bolesti bubrega uključuju sve poremećaje koji dovode do daljeg smanjenja broja nefrona. Oštećenje bubrega može biti uzrokovano velikim brojem faktora koji uključuju povrede, infekcije, trovanja i tumore. Zdrava životinja ima značajni rezervni kapacitet funkcionisanja bubrega tako da bolet nastupa kada je oko 75% funkcionalnih jedinica (nefrona) izgubljeno. Tada govorimo o slabosti bubrega.

Bolesti bubrega su česte kod pasa i mačaka. Uz pravovremenu dijagnozu i terapiju značajno možemo pomoći obolelim pacijentima da usporimo dalje napredovanje bolesti.


Faktori koji mogu da dovedu do bolesti bubrega uključuju:

STAROST

Stariji psi i mačke skloniji su razvoju oboljenja bubrega. Između 10 i 15 godina starosti ovaj se rizik duplo povećava.

RASA

Slabost bubrega češće se javlja kod mačaka rase Maine Coon, Sijamskih mačaka kao i Ruskih plavih i Persijskih mačaka.

Kod pasa, rase poput Koker španijela, Lasa Apso, Samojeda, Dobermana i Šar pea su sklonije određenim bubrežnim oboljenjima.

FAKTORI OKOLINE

Različite hemikalije (dezinficijensi na bazi fenola, antifriz, olovne boje itd.), kao i neki lekovi toksični su za bubrege.

ISHRANA

Pažljiva kontrola unosa fosfora i proteina putem hrane u organizam može da uspori napredovanje bolesti bubrega kod pasa i mačaka koji imaju smanjenu funkciju bubrega.


Prepoznavanje znakova bolesti bubrega

Klinički znaci slabosti bubrega variraju, ali povećana žeđ kod psa ili mačke je uvek prvi upozoravajući znak i ne sme da se zanemari.

Ukoliko primetite neki od dole navedenih simptoma ili da Vaš ljubimac pije više nego obično konsultujte veterinara što pre.

Povećana žeđ i učestalo uriniranje
Smanjen apetit
Gubitak telesne mase
Zadah iz usta
Povraćanje i proliv
Suvoća usta
Apatija i slabost


Dijagnoza

Detaljan klinički pregled ljubimca kod veterinara uz analizu urina i krvi pacijenta prvi su dijagnostički postupci ako se sumnja na bolesti bubrega.

    

Ponekad, dodatne dijagnostičke procedure kao rendgensko snimanje, ultrazvučni pregled, biopsija ili dijagnostičke operacije moraju da se urade da bi se došlo do dijagnoze.

  

Kod velikog broja slučajeva koji dugo traju (hronični slučajevi), precizan uzrok, koji je doveo do oštećenja bubrega nije moguće ustanoviti.


STADIJUMI KOD BOLESTI BUBREGA  % procenat funkcionalnih nefrona
 
Normalna funkcija bubrega - Životinja se adaptira na povremeni gubitak nefrona, ali ne pokazuje znakove bolest.  100%
Početni upozoravajući stadijum - Životinja nema sposobnost da koncetriše urin i pokazuje povećanu žeđ  33%
Slabost bubrega - Bubrezi nisu u stanju da eliminišu toksične materije koje se nagomilavaju u organizmu i dovode do pojave znakova oboljenja  25%
Uznapredovala slabost bubrega - Pojavljuju se jako izraženi znaci bolesti koje je nemoguće kontrolisati i koji na kraju dovode do kolapsa i smrti  10%


Tretman i kontrola kućnih ljubimaca sa bolesnim bubrezima

Životinje obolele od bubrežnih bolesti moraju biti pod stalnom kontrolom veterinara.

Terapija određenim lekovima i tečnostima u vidu infuzija koje umanjuju simptome oboljenja i koje pomažu stabilizaciju stanja pacijenta vrlo često uključuje i bolničko lečenje.

Promena ishrane i prelazak na neku od propisanih veterinarskih dijeta je, dugoročno gledano, najznačajniji aspekt terapije. Preporučuje se hrana koja je sa umereno smanjenim sadržajem proteina, fosfora i soli.
Potrebno je osigurati dovoljnu količinu sveže i čiste vode koja je stalno na raspolaganju.


gore