VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

PROBLEMI SA RAZLIČITIM INSEKTIMA


Različiti leteći insekti su u prirodi značajan rezervoar bakterija, virusa, jednoćelijskih mikroorganizama i parazita. Mnogi od njih su i značajni prenosioci ili prelazni domaćini različitih oboljenja ljudi i životinja.

Reakcije na ujed ili ubod insekata variraju od vrste i rase napadnutih životinja. Nekada se javlja samo lokalna reakcija, ali je nekada moguće da se pojavi sistemska reakcija kod ujedene / ubodene životinje koja može i da joj ugrozi život.


Muve

Štalske muve (Stomoxys calcitrans) su prilagođene da iz kože domaćina sisaju krv. Ovi insekti izuzetno iritiraju životinje koje napadaju a važne su i kao prenosioci nekih bolesti. Ujedima štalskih muva mnogo su skloniji psi nego mačke, verovatno zato što su mačke veštiji lovci i spretnije su u odbrani od ovih insekata. Najčešći deo tela psa koji muve napadaju su vrhovi ušiju, a nešto ređe i njuška. Vlasnik najčešće na psu prvo primeti oštećenja vrhova ušnih školjki. Vrhovi ušnih školjki su prekriveni ranama koje lako krvare. Psa ove rane iritiraju i on češe uši pa se time upalni prces još više širi. Kod pasa kojima su uši delimično preklopljene, kao što je slučaj kod škotskih ovčara ili foksterijera, muve napadaju mesta na kome se uho preklapa. Napadima muva su jako izloženi psi koji žive napolju jer oni nemaju načina da napade muva izbegnu. Problimi sa ujedima muva se mnogo više sreću u seoskim sredinama ali nije retka pojava ovih problema i u gradovima gde nema stajskih životinja.

Crne muve (Simuliidae spp.) se najčešće nalaze u blizine vode i u dubokoj hladovini. Pojavljuju se sa dolaskom proleća i sreću se u toku čitavog leta. Njihov ujed izaziva vrlo neprijatni reakciju ako na koži životinja tako i ljudi. Kod životinja najviše naadaju bezdlačne delove ako što je stomak, unutrašnji delovi ušne školjke i glava. Ujedi ovih muva dovode do izraženog otoka na koži ujedenog koji zatim prelazi u čir pa u krastu. Ujedna životinja biva veoma razdražena, mesto ujeda je jako iritira i svrbi. Moguće je da čak dođe i do nekroze na mestu ujeda tako da po zarastanju na mestu ujeda ostaje trajan ožiljak.

Uobičajena sredstva koja se koriste za odbijanje i teranje muvamogu da preveniraju ove probleme. Vrlo je važno da vlasnik pažljivo pročita uputstvo prearata koji se odlučio da upotrebi, da ne bi došao u situaciju da upotrebi ono sredstvo koje je škodljivo za njegovog ljubimca. Najbolje bi ipak bilo da se vlasnik prokonsultuje sa veterinarom pre nego što upotrebi bilo koje sredstvo za odbijanje insekata. Bilo bi poželjno da se za afektovanog psa za neko vreme obezbedi prostor za držanje unutra u toku dana, u prostoriji do koje muve ne mogu da dospeju. Same rane treba da se trtiraju i lokalno i treba da se drže čiste i suve. Zbog štetnog dejstva muva i na druge životinje, potrebno je da vlasnik istraži i pronađe izvor muva u okolini i da ga skloni ili uništi (stajsko đubrivo, neuklonjeno smeće i sl.)


Komarci

Kod većine životinja po ujedu komarca pojavljuje se, kao i kod ljudi, uzdignuće na koži koje svrbi. Međutim dokazano je da su neke mačake alergične na ujed komarca, tačnije na određene supstance iz pljuvačke komarca. Kod takvih mačaka dolazi do pojave izrazite upale kože praćene jakim svrabom, pojavom erozija i krasti. Ovakve promene se najčešće javljaju na nosu mačke, na vrhovima ušnih školjki ili čak na gaznim površinama šapa. Oštećenja na koži mačaka nestaju za 24h ako se mačka izoluje od komaraca, međutim problemi se javljaju istim intenzitetom ako mačka ponovo bude napadnuta od strane komaraca. Kod mačaka vrlo obazrivo treba koristiti preparate koji odbijaju komarce jer mačke mogu da budu vrlo osetljive na pojedine od ovih preparata. Pošto se komarci hrane najviše od sumraka do svitanja, osetljivu mačku onda u to doba treba čuvati u prostorijama koje su izolovane od komaraca ili u kavezima koji imaju zaštitne mreže protiv komaraca.gore