VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

DISPLAZIJA KUKOVA (HD) I DISPLAZIJA LAKTOVA (ED)


UČESTALOST HD i ED :

HD - najnoviji podaci:
>20 % u zemljama sa strogom i planskom kontrolom HD
30 - 40% u zemljama sa nekompletnim programom kontrole HD
60 - 70% u zemljama bez bilo kakve kontrole HD
>80% kod predisponiranih rasa

ED-najnoviji podaci:
25 - 40% u zemljama sa planskom kontrolom ED
do 80% u zemljama bez planske kontrole (pogotovo predisponirane rase) ED


DEFINICIJA

DISPLAZIJA - HD i ED

Displazija predstavlja abnormalan razvoj.

Displazija kukova (HD) je termin koji označava specifične razvojne anomalije koje obuhvataju zglob kuka. To je jedno od najčešće dijagnostikovanih ortopedskih oboljenja kod pasa i često dovodi do osteoartritisa (degenerativno oboljenje zglobova). Na dijagnostici displazije se insistira pre svega zato jer je ona nasledno oboljenje. Drugi aspekt je veoma limitirana terapija i progresivni tok oboljenja.

Displazija lakta (ED) predstavlja abnormalan razvoj lakta. Ovaj termin obuhvata brojne specifične abnormalnosti (OCD, FCP, UAP) koje se javljaju na različitim mestima u lakatnom zglobu. One dovode do poremećenog rasta i transformacije hrskavice koja prekriva zglobne površine kao i strukture oko samog zgloba.Ove promene predstavljaju primarna oštećenja koja kasnije dovode do sekundarnih osteoartritičnih procesa.


ETIOLOGIJA

Uzroci ovih oboljenja su vrlo složeni i neki od njih nisu još potpuno razjašnjeni . Zna se da nekoliko predisponirajućih faktora ima veliki značaj:
   - nasleđe i genetske karakteristike (oba roditelja imaju podjednaku ulogu u prenošenju ovog oboljenja, poligeni tip nasleđivanja)
   - rani, brzi rast jedinke i naglo povećanje telesne mase
   - prekomerna i neizbalansirana ishrana (previše kalorija, vitamina, minerala i proteina)
   - predispozicija je kod srednjih i velikih rasa pasa i mačaka, dok ženke češće oboljevaju


KLINIČKI SIMPTOMI Klinički simptomi nastaju kao posledica:

1.NESTABILNOSTI ZGLOBA (mladi psi)
2.OSTEOARTROZE (stariji psi)

Kod mladih jedinki prvi simptomi se najčešće primećuju u uzrastu od 5-6 meseci starosti.Zapaža se smanjena pokretljivost,teškoće pri ustajanju i pri leganju,slabija podnošljivost treninga i izražena bolnost pri manipulaciji kukovima i laktovima.Kod starijih pasa i mačaka uočavaju se različito poremećeni vidovi kretanja (šepanje, nepravilni stavovi ekstremiteta , atrofija mišića).Većina simptoma ostaje prisutna tokom života.


DIJAGNOSTIKA

PRELIMINARNA DIJAGNOZA se može postaviti na osnovu rase, starosti, kliničkih simptoma i kliničkog pregleda kao i upotrebe životinje.

DEFINITIVNA DIJAGNOZA se postavlja na osnovu rentgenskog snimanja. To je najsigurnija metoda kojom dobijamo fotografski zapis i dokument.Imamo uvid u stanje i odnose unutar zgloba kao i o prisutnosti i stepenu sekundarnih promena

Radiografija - rentgensko snimanje

Klinička praksa je pokazala da pas mora biti duboko sediran ili uveden u kratkotrajnu opštu anesteziju radi što boljeg pozicioniranja i lakše manipulacije kao i zbog veće sigurnosti psa, vlasnika i osoblja koje radi.
Adekvatnu poziciju kukova je gotovo nemoguće postići bez specijalne opreme (pozicioneri i pomoćna sredstva) i odgovarajuće stručnosti.

1.Snimanje za HD

a) Položaj sa ispruženim nogama (pozicija 1, standardna pozicija po FCI):

VD pozicija.


Na filmu moraju biti obuhvaćeni cela karlica sa lumbo sakralnim segmentom kao i patele na kolenom zglobu.

b)Korektna pozicija II sa savijenim nogama:2.Rentgenska snimanja za ED - displaziju lakta

Dok je za procenu displazije kukova (DCF - HD), najčešće, dovoljno napraviti jedan rentgenski snimak karlice i kukova za određivanje stepena lakatne displazije potrebno je uraditi dva ili tri rentgenska snimka sa različitim pozicijama. Snimaju se laktovi obe noge. Ovo je neophodno da bi sve abnormalnosti bile identifikovane i da bi sve strane zgloba bile pregledane.

a) Medio lateralna pozicija:Korektno - sve kosti se jasno vide - humerus,radius i ulna kao i njihovi međusobni zglobni prostori

b) Kranio kaudalna pozicija:
Korektan snimak - sve kosti su jasno vidljive.Pravilno pozicioniranje psa je neophodno i predstavlja osnovu ovog pregleda kako ne bi došlo do pogrešne procene i pojave lažno pozitivnih , odnosno lažno negativnih nalaza.


TERAPIJA I PROGNOZA

1. Analgetici (NSAID,steroidi,hondroprotektivi)
2. Balansirana ishrana (komercijalne veterinarske dijete)
3. Kontrolisano vežbanje (pasivni pokreti, masaža, plivanje)
4. Hirurgija (brojne hirurške tehnike sa različitim procentima uspeha)
5. Eutanazija (najveći % od svih ortopedskih oboljenja)

PREVENTIVA I ZNAČAJ SNIMANJA NA HD I ED

1. Parenje roditelja sa nalazom - Normal x normal = 17 - 28 % displazija potomstva
2. Parenje roditelja sa nalazom - Normal x min.displ.= 29 - 44% diplazija potomstva
3. Parenje roditelja sa nalazom - Displazija X displazija = > 70% diplazija potomstva
4. 70 % displazije kod parenja pasa koji nisu snimljeni

Međusobna saradnja i edukacija veterinara, kinoloških organizacija, genetičara, statističara,odgajivača i vlasnika pri kojoj svako ima svoja ovlašćenja i odgovornosti jedini je ispravan način na koji ova oboljenja mogu biti pravovremeno dijagnostikovana i tretirana.

Denis Novak DVM BVSc MRCVS
HD/ED official panelist GRSKPogledajte:

gore