VETERINARSKA KLINIKA
O NAMA
POSLOVANJE
USLUGE
SAZNAJTE VIŠE
KONTAKT
 

KAKO DA PREPOZNATE BOLEST U USTIMA KOD SVOG LJUBIMCA


Zubi niču usled progresivnog rasta korenova. Vreme nicanja varira od vrste do vrste, od rase do rase i određeno je za svaki zub pojedinačno. Faktori koji na ovo utiču su mnogobrojni, ali neki od presudnih obuhvataju: zdravstveno stanje životinje, uhranjenost, pol, veličinu tela i godišnje doba u kom je jedinka rođena.

Npr. zubi ženki i velikih rasa pasa, kao i jedinki koje su rođene u leto niču brže u odnosu na pse malih i patuljastih rasa, mužjake i one koji su rođeni zimi.

Zbog kontrastne boje sa ostalim strukturama usne duplje, zubi su najočiglednije strukture u ustima. Površina zdravog zuba treba da bude ujednačene gustine, bele boje i na dodir glatka. U poređenju sa psećim, zubi mačaka su nešto žući.
Kada su vilice zatvorene i zagriz pravilan, donji očnjaci nalaze se između gornjih očnjaka i trećih inciziva.


nepravilan položaj sekutića gornje i donje vilice
može biti smetnja normalnom uzimanju hrane


Orofaringealne bolesti javljaju se dosta često i uobičajene su kako kod pasa tako i kod mačaka. Nažalost, često se dešava da znaci ovih oboljenja ostaju neprimećeni sve do trenutka kada je jedina moguća terapija - vađenje zuba. Mnoge sistemske bolesti mogu da dovedu do ovakvih simptoma, a zanemarivanje takvih oboljenja ponekad može da dovede do fatalnog ishoda.

Ne dozvolite da se to dogodi. Preduhitrite ove bolesti i prevenirajte radikalne procedure.


krajnji stepen paradentopatije može biti uzrok
i sistemskim poremećajima kod životinjeEvo osnovnih simptoma orofaringealnih oboljenja koje lako možete da prepoznate:

NEPRIJATAN ZADAH IZ USTA: Ovo je jedan od prvih i najčešćih znakova bolesti koji nastaje usled taloženja i truljenja hrane u ustima. Kod nekih jedinki zadah može da potiče iz želuca i lako se koriguje adekvatnijom i lakše svarljivom ishranom, ali svakako je zabrinjavajući simptom zbog kog treba da potražite stručno mišljenje.

INAPETENCA: Odbijanje hrane može da bude posledica visoke temperature, apatije ili bilo kog sistemskih oboljenje, ali takođe može biti posledica bola ili infektivnog žarišta u ustima.

TRLJANJE USANA I BRADE: Ukazuje na bol u ustima i zapaljenje sluznice ili kože usana.

SALIVACIJA: Pojačano baljenje najčešće je posledica nemogućnosti gutanja ili sklapanja vilica usled bola izazvanog zubnim apscesom, prekomernim nagomilavanjem kamenca ili pucanjem zuba. Ukoliko su u usnoj duplji prisutne rane pljuvačka će sadržati primese krvi.

OTEŽANO GUTANJE: Posledica je zapaljenog, oštećenog ili traumatizovanog tkiva koje izaziva pojavu lokalnog bola. Mehanička opstrukcija stranim telom ili tumorom, rascep nepca i određeni neurološki problemi takoće će dovesti do ovog problema.


fistula na koži zbog 4.premolara
zapaljenskog procesa na korenu istog zuba


UBRZANI POKRETI VILICA I JEZIKA: Škrgutanje zubima i škljocanje vilica ukazuju na pojavu bola ili neke neurološke abnormalnosti.


BAZIČNA HIGIJENA ZUBA


PRANJE ZUBA: Idealno bi bilo kada biste svom ljubimcu prali zube, baš kao i sebi, svaki dan. S obzirom da ovo najčešće nije moguće, savetujemo vam da to činite minimum tri puta nedeljno. Ukoliko smatrate da je i to mnogo, onda je bolje da ih i ne perete jer jednonedeljnim ili dvonedeljnim pranjem ne postižete ništa u smislu poboljšanja higijene u usnoj duplji.

Danas postoje mnogobrojne paste za zube koje su namenjene psima i mačkama, a gotovo sve imaju odgovarajući ukus. Pored ovoga postoji i mnogo vrsta četkica za zube, ali vam savetujemo da koristite one koje se navlače na kažiprst jer su najjednostavnije za manipulaciju i gotovo je ne moguće povrediti bilo koju strukturu u ustima.

Trudite se da pranje zuba vašem ljubimcu postane rutina u kojoj ćete oboje uživati. Najbolje je da krenete sa navikavanjem od malena i da ga posle svakog pranja zuba adekvatno nagradite.

ŽVAKANJE KOSTIJU - NE! NE! NE!: Polemike oko davanja kostiju radi "masiranja" desnih i "spontanog" struganja kamenca su mnogobrojne i, izgleda, beskrajne. Generalno, ne biste trebali da dajete svom psu da žvaće bilo šta što ne biste mogli da žvaćete i vi. Upravo tako. U kostima ne postoji ništa što je hranjivo za vašeg ljubimca i ništa što već ne postoji u komercijalnoj granuliranoj hrani renomiranih proizvođača.

Potrudite se da pronađete medicinsku hranu koja je svojim sastavom, oblikom i veličinom namenjena nezi zuba. Rezultati će vas obradovati.

ULTRAZVUČNO SKIDANJE KAMENCA: Ovo je svakako najbolji način održavanja higijene zuba. Ali ne i jedini. Ovaj zahvat mora da se izvrši u opštoj anesteziji što većina vlasnika smatra frustrirajućim.

Ali to je jedini način kojim se detaljno uklanjanja prljavština i kamenac sa svih zuba.

Kao i u svemu, najbolje je da pronađete zlatnu sredinu. Jednom ili dva puta godišnje odvedite svog ljubimca na ultrazvučno skidanje kamenca, a u međuvremenu se naoružajte adekvatnom hranom, pastom i četkicama za zube.

Zapamtite: infekcija desni i zuba nije problem lokalizovan samo u ustima. To je problem koji ugrožava ceo organizam.

Sa odgovarajućom i redovnom negom zuba, vaš ljubimac će uživati u dugom i zdravom životu.

Neven Novak DVMPogledajte: Stomatologija pasa i mačaka

gore