Akupunktura

AKUPUNKTURA ZA VAŠEG LJUBIMCA

Šta je akupunktura?

Akupunktura predstavlja aplikaciju finih, tankih igala u telo pacijenta sa ciljem smanjivanja bola ili pomoći organizmu da se izbori sa nekom drugom bolešću.

Kako deluje akupunktura?

Akupunktura ima dejstvo na centralni nervni sistem. Ubod igala blokira transmisiju signala bola, stimuliše mozak i centralni nervni sistem da stvara više prirodnih analgetika (sredstva protiv bolova). Kod bolesti koje nisu bolne, akupunktura može pomoći da se određene telesne funkcije normalizuju.

Da li je akupunktura za mog ljubimca bolna?

Akupunktura stimuliše nerve, ali ne one koje izazivaju neprijatan bol. Ova procedura stimuliše druge nerve koje mozgu daju signal da se pojavila pretnja organizmu i na taj način blokira bol. Životinje ponekad na ubod akupunkturne igle reaguju burnije, kao da očekuju jaču bol, ali se onda ipak opuste jer se jača bol ne pojavljuje. Većina životinja akupunkturu prihvata izuzetno dobro i tokom tretmana postaje opuštena, pa čak i pospana.

Da li će moj ljubimac morati da bude sediran za tretman akupunkturom?

Sedacija tokom akupunkture ne spada u uobičajenu proceduru. Životinje se sediraju isključivo kada je bol povređene regije toliko jaka da je standardna manipulacija potpuno nemoguća. Iznenađujuće je koliko mačke, pa čak i kunići dobro podnose i tolerišu akupunkturu.

Koliko često moj ljubimac treba da se tretira?

Primarni kurs terapije traje 4 do 6 nedelja, s tim što se tretman zakazuje i obavlja jedanput nedeljno. Posle četiri nedelje sa sigurnošću može da se kaže da li akupunktura ima efekta kod vašeg ljubimca, a na osnovu toga se pravi plan daljih tretmana. U većini slučajeva period između tretmana se polako produžuje, ali tako da se efekti terapije održavaju.

Da li je akupunktura sigurna?

Kada je primenjuje obučena osoba, akupunktura je izuzetno sigurna terapijska metoda. Što se zakona u okviru Evropske unije tiče, akupunkturu životinja može da obavlja samo diplomirani veterinar. Postoje samo neke određene bolesti kod kojih akupunktura mora da se primenjuje sa velikim oprezom ili je ne treba uopšte primenjivati, ali o detaljima vezanim za ovo tematiku informacije možete dobiti od vašeg veterinara akupunkturologa.

Koja oboljenja mogu da se tretiraju akupunkturom?

Bolna stanja su najčešća indikacija za akupunkturu. Obično je to bol povezan sa artritisom, ali i sa istezanjem mišića, bol koji se javlja sekundarno kod oboljenja vertebralnih diskova ili kod koštanih promena na kičmi. I bolna stanja drugog porekla mogu dobro da reaguju na akupunkturu. Funkcionalna oboljenja, kao što je npr. megakolon kod mačaka ili problemi iritabilnog kolona kod pasa mogu takođe dobro da reaguju na akupunkturu. Akupunktura se uspešno primenjuje i kod nekih kožnih oboljenja.

Šta mogu da očekujem u toku tretmana?

Posle pregleda, veterinar će postaviti igle u različite delove tela vašeg ljubimca, povremeno će ih pomerati ili rotirati da bi izazvao dodatnu stimulaciju. Ne postoji precizna doza akupunkture kao što postoji za lekove, tako da će vaš veterinar odlučiti koliko će igala postaviti i koliko će ih stimulisati, i to u zavisnosti od odgovora vašeg ljubimca na terapiju, i za vreme same terapije, i posle terapije. Neke životinje postaju pospane i potpuno opuštene za vreme terapije, dok neke akupunkturu tolerišu u kraćem vremenskom periodu.

Šta se dešava posle tretmana?

Nije retka pojava da životinje posle tretmana kod kuće dugo i mirno spavaju. Ovo je dobar znak i često upućuje na to da će vaš ljubimac dobro reagovati na akupunkturu. No, nemojte brinuti ako se ovo ne desi – manjak pospanosti ne znači da vaš ljubimac neće reagovati na akupunkturu. Neke životinje mogu da budu euforične; ovo je takođe dobar znak, ali pokušajte da ih obuzdate i sprečite preteranu aktivnost jer mogu i da preteraju. Nastavite sa regularnom terapijom, ishranom i šetnjama posle akupunkture. Nemojte menjati bilo šta u režimu života vašeg ljubimca dok se prethodno ne prokonsultujete sa svojim veterinarom.

Kakavu reakciju na terapiju mogu da očekujem?

Vaš ljubimac može da pokaže jednu od ove tri reakcije na terapiju akupunkturom:
U početku može da deluje ukočenije ili slabije pokretno. Ovo može samo da znači da je doza akupunkture bila prevelika, ali ovakva reakcija nam ujedno pokazuje da će ova životinja reagovati na terapiju. Posle dan ili dva biće im bolje, i trebalo bi da im bude bolje nego ranije. Potrebno je da vašem veterinaru saopštite ako je do ovakve reakcije došlo da bi on znao kako da sledeći put bolje prilagodi tretman vašem ljubimcu.

Moguće je da ne primetite nikakavu reakciju ili promenu. Ovo je uvek razočaravajuće za vlasnika ali ne mora da znači da vaš ljubimac neće reagovati; možda je samo potrebno više od jednog tretmana da bi se promena primetila, ili je poboljšanje bilo toliko blago da nije ni primećeno. Ne može se tvrditi da životinja nije reaktivna na tretman sve do posle četvrtog tretmana. Nisu ni svi ljudi ni sve životinje “reaktivni” na akupunkturu, ali oko 80% pacijenata jeste reaktivno.

Kada možete primetiti poboljšanje?

Poboljšanje se obično primećuje u roku od tri dana posle tretmana. Simptomi koje pokušavamo da lečimo mogu da se vrate pre sledećeg tretmana, ali to je normalno. Posle svakog narednog tretmana efekti bi trebalo da traju duže, tako da posle određenog vremena vašem ljubimcu tretmani neće biti potrebni u dužem vremenskom periodu.

Da li je moj ljubimac pogodan kandidat za akupunkturu i da li su potrebni neki dodatni dijagnostički pregledi pre tretmana?

Svakako da je neophodno da se tačno utvrdi šta je uzrok problema kod vašeg ljubimca onim dijagnostičkim metodama koje su neophodne za datu bolest. Da li će i akupunktura biti deo terapije za dati problem znaćemo tek posle postavljanja dijagnoze.

Translate »