Mikročipovanje i Putovanja

Mikročipovanje predstavlja način trajnog obeležavanja pasa i mačaka. Implantacija mikročipa je kratkotrajna procedura pri čemu se pomoću specijalnog aplikatora ljubimcu implantira čip pod kožu sa leve strane vrata.

Mikročip je veličine zrna pirinča, a napravljen je od materijala koji je neškodljiv po vašeg ljubimca. Čipovanju podležu svi psi i mačke, najkasnije 90 dana od datuma rođenja ili ranije prilikom napuštanja legla. Čip u sebi nosi broj koji se unosi u centralnu bazu podataka i vezan je za vlasnika i njegove kontakt podatke.

Prilikom čipovanja psa ili mačke izdaje se pasoš koji predstavlja identifikacioni dokument vašeg ljubimca u koji se unose podaci o vlasniku, vakcinaciji životinje i preventivni tretmani protiv ekto- i endoparazita. Trajno obeležavanje i identifikacija putem mikročipa su ujedno i dokaz o vlasništvu kućnog ljubimca, što olakšava pronalaženje vlasnika ukoliko se ljubimac slučajno izgubi. U tom slučaju osoba koja je našla ljubimca, odvodi ljubimca u prvu veterinarsku ustanovu gde pomoću specijalnog čitača veterinar može da očita broj mikročipa, pronađe ga u centralnoj bazi podataka i tako pristupi kontakt podacima vlasnika.

Mikročipovanje i vakcinacija protiv besnila predstavljaju preduslov za putovanje. Za putovanje u zemlje EU, pored ovoga, neophodan je i titar test na besnilo. Taj test podrazumeva uzorkovanje krvi vašeg ljubimca od strane veterinara, najranije mesec dana od vakcinacije protiv besnila. Obrađena krv šalje se u akreditovanu laboratoriju koja određuje visinu antitela u krvi na virus besnila. Ako ta količina prelazi 0,5 i.j. znači da nakon isteka 3 meseca od analize krvi, možete putovati sa vašim ljubimcem. Ovaj test važi sve dokle god redovno vakcinišete vašeg ljubimca na vreme do datuma naznačenog u pasošu.

Translate »