Eutanazija

Odluka o eutanaziji ljubimca je jedna od najtežih odluka za vlasnika.

Kako znate kada je vreme za odluku o eutanaziji?

Postoji nekoliko kriterijuma koji služe za procenu kvaliteta života i treba ih pažljivo razmotriti.

Da li vaš ljubimac jede?

Kvalitetan život podrazumeva apetit i uzimanje hrane. Apetit i konzumiranje hrane je bitan deo kvalitetnog života vašeg ljubimca

Da li vaš ljubimac trpi bolove?

Svaki ljubimac treba da bude slobodan od bolova, grčeva, pa čak i od psihičkih bolova koji se javljaju zbog nekontrolisanja fizioloških potreba kod životinja koje su naučene da nuždu ne obavljaju u kući.

Čistoća i sposobnost voljne kontrole nad defekacijom i uriniranjem su deo kvalitetnog života.
S obzirom da su psi I mačke odmalena naučeni da nuždu obavljaju napolju, gubitak voljne kontrole nad ovim telesnim funkcijama ih ponižava. Sloboda od fizičkog i psihičkog bola i nelagodnosti su bitni za kvalitet života.

Da li vaš ljubimac i dalje uživa u svojim omiljenim aktivnostima?

Stariji ljubimci ne treba da nastave da jure loptu i sl. Treba da mirno spavaju na svom mestu i da uživaju u društvu vlasnika. Uživanje u društvu i druženju je važan parameter.

Vi poznajete vašeg ljubimca najbolje i jedino vi možete odgovoriti na ova pitanja.

Ako razmišljate o eutanaziji, prodiskutujte o stanju vašeg ljubimca sa veterinarom pre donošenja odluke. Svaki veterinar ima primere kako je pacijent doveden na eutanaziju, a ispostavilo se da ima jednostavan problem koji je rešen.

Mentalni proces donošenja odluke o eutanaziji je emotivno težak i kompleksan. Ne želite dva puta da prolazite kroz ovaj proces, ali sa druge strane, ne želite da eutanazirate ljubimca sa bolešću koja se može izlečiti.

Ne pretpostavljajte da je stanje vašeg ljubimca neizlečivo.

Pozovite vašeg veterinara i porazgovarajte o stanju vašeg ljubimca pre nego što donesete odluku bez mogućnosti povratka.

Koristite medicinske izvore kojima imate pristup da biste prikupili sve činjenice i mišljenja pre donošenja odluke.

Da li treba da budete prisutni tokom ove procedure?

Ovo je veoma lična odluka. Sa jedne strane verovatno ne želite da vaš ljubimac bude sam u ovom poslednjem trenutku, ali s druge strane možda nećete biti u stanju da gledate kako se život gasi.

Svaki vlasnik zamišlja da je eutanazija isto kao kada se lagano utone u san. U većini slučajeva to i jeste slučaj. Kod nekih pacijenata, zbog njihovog stanja, ljubimac neće zatvoriti oči, može se javiti trzaj, uzdah, pa čak i uriniranje i defekacija.

Neke veterinarske ambulante ne dozvoljavaju vlasnicima da budu prisutni tokom eutanazije jer može biti previše potresno za vlasnika. Da bi se umanjila pojava svega navedenog, prvo se daje jako sredstvo za smirenje – trankilajzer (treba imati na umu da možda ne želite da se sećate vašeg ljubimca u takvom stanju).

Kako se tehnički izvodi procedura eutanazije?

Vlasnik mora da potpiše saglasnost za eutanaziju. Bez obzira da li će vlasnik biti prisutan stavlja se intravenski kateter. On se postavlja iz više razloga. Preparat koji se aplikuje može izazvati bol ukoliko se aplicira van krvnog suda, a kroz istu liniju aplikujemo i sedative. Braunila omogućava siguran pristup veni, čak i ako vlasnik drži ljubimca. Sama procedura kratko traje. Prvo se daje sedativ da bi se životinja uspavala, a zatim se aplikuje sredstvo koje služi za eutanaziju. Vlasnik može da ostane s ljubimcem da bi se oprostio.

Šta se dešava sa mojim ljubimcem posle toga?

Specijalna služba je angažovana da preuzme telo Vašeg ljubimca. U većini slučajeva životinje se grupno kremiraju ili se sahranjuju na posebnim grobljima za tu namenu.

Svako ko ima starijeg ljubimca razmišlja o ovome i to potpuno prirodno. Odluka o eutanaziji nikad nije laka. To je lična odluka koja se bazira na zdravstvenom stanju vašeg ljubimca i vašem mišljenju šta bi bilo najbolje za vašeg ljubimca.

Translate »