Stomatologija

Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca i poliranje zuba

Nakupljanje zubnog kamenca predstavlja značajan zdravstveni problem i kod pasa i kod mačaka. Naslage zubnog kamenca lagano potiskuju desni, korenovi zuba postaju ogoljeni, pa zato dolazi do formiranja “džepova” u zubnom mesu, paradentoze i na kraju ispadanja zuba. Takođe, zubni kamenac je zajedno sa bakterijama koje se tu nalaze stalan izvor infekcije. Male rase pasa i persijske mačke su naročito sklone ovom problemu.

Nakupljanje zubnog kamenca je vrlo neugodno i za samog vlasnika, jer se iz usta obolele životinje širi izuzetno neprijatan miris. Kada se jednom stvori, zubni kamenac može da se ukloni jedino stručnom intervencijom.

Zubni kamenac treba skidati isključivo ultrazvučnim aparatom jer se ručnim struganjem kamenca oštećuje zubna gleđ. Po skidanju kamenca vrlo je važno da se zubi ispoliraju jer se na taj način usporava proces ponovnog taloženja kamenca.

Protetički i ortodontski zahvati

Kao i kod ljudi, tako i kod kućnih ljubimaca mogu da se jave problemi kao što su nepravilan položaj zuba, nepravilan zagriz. Zubi mogu da se oštete ili polome. Ponekad problemi vilice mogu da budu toliko izraženi da otežavaju normalnu ishranu i zato ih je preporučljivo otkloniti.

Ekstrakcije zuba

Bolestan zub predstavlja izvor neprijatnosti i bola za životinju. Dodatni problem predstavlja i to što životinje ne mogu da kažu da ih boli zub, pa se neretko dešava da životinja duže vreme pokazuje simptome, ali ih vlasnik ne primećuje.

Češće oblizivanje, mljackanje, pojačano balavljenje, odbijanje hrane. Pri uznapredovaloj bolesti mogu da se jave i otoci na vilicama pa i apcesi. Pomoću rentgenskog snimka lokalizujemo problem i onda je potrebno pristupiti vađenju zuba. Kod životinja je jako važno da se vađenje zuba izvede profesionalno jer neki od njihovih zuba imaju izuzetno dugačke i nepravilno postavljene korene. Ako zbog nestručne intervencije dođe do lomljenja zuba ili zubnog korena ili deo korena ostane u vilici problem ostaje nerešen a komplikacije mogu da budu vrlo ozbiljne.

Zubna hirurgija

Psi i mačke takođe imaju probleme koji su u vezi sa zubima. Iako se povremeno javlja, karijes kod ovih vrsta nije veliki problem.

Oštećeni zubi

Prilikom žvakanja ili glodanja čvrstih predmeta zubi se često oštete. Ponekad se povredi deo ili ceo zub. Ukoliko su zubi u trenutku subluksacije ili luksacije zdravi i nekontaminirani, oni se mogu repozicionirati. Ukoliko se sanacija odvija po planu, pravilna fiksacija će omogućiti zarastanje periodontalnog pripoja. Međutim, ukoliko je pulpa izgubila snabdevanje krvlju, ona može postati nekrotična. U tom slučaju potreban je endodontni tretman. Frakture zuba zahtevaju hitan tretman. Čak i manje naprsline koje otkrivaju unutrašnji dentin mogu da budu bolne i snezitivne na dodir.

Naprsline treba zatvoriti, a minorne povrede uglačati. Ukoliko je povreda veća, defekt zahteva restoraciju. Ekstenzivne povrede mogu kompromitovati snabdevanja pulpe krvlju (pokret zuba dovodi do kidanja krvnih sudova na vrhu korena). Ozlede zuba i/ili nekroza nakon oštećenja krvnih sudova uzrokuje pink ili tamno prebojavanje zuba, koje je vrlo teško korigovati uprkos ispravanom tretmanu.

Gubitak dela zubne supstance koji dovodi do ekspozicije pulpe stvara akutni bol koji se pretvara u hroničnu neprijatnost. Zubobolja kod pasa najčešće ne dovodi do vidljivih promena, pa je zbog toga teško prepoznati problem. Jedina vidljiva promena nakon tretmana može se očitovati u veselijem ponašanju.

Endodontni tretman predstavlja uklanjanje infekcije, bola i vraćanje zuba u funkciju. Naravno, funkcionalnost ovakvog zuba biće kraća nego kod zdravog

Nezreli zubi

Konvencijalni endodontni tretman nije moguće izvršiti na zubu koji nema formiran završetak korena. Čak i kad se koren zatvori, potrebno je vreme da zid ojača. Zato zubi mladih životinja zahtevaju drugačiji tretman – pulpa se bar neko vreme održava živom. Da bi se uklonio eksponirani segment tkiva pulpe ponekad je potrebna parcijalna pulpektomija. Ukoliko se ova procedura izvede brzo nakon povrede, pulpa će ostati u životu. Novi dentin se potom deponuje u zid zuba. Ovo je vidljivo na rendgenskom snimku i nakon toga se donosi odluka o daljem tretmanu.

Razvojne anomalije

Povremeno se viđaju i deformiteti zuba. Neki se rešavaju restoracijom površine, a neki ekstrakcijom. Malokluzija je češća od deformiteta zuba. Kada se zubi adekvatno ne susreću postoji nekoliko opcija. Ponekad pomaže ekstrakcija okolnih ne toliko važnih zuba. Ukoliko su izmenjeni strateški bitni zubi, (očnjaci i veliki zubi koji učestvuju u žvakanju) treba ih sačuvati.

Zubi su poput ledenih bregova! – samo mali deo je vidljiv spolja

Najveći deo zuba je koren. S obzirom na to da je duboko u vilici i da je pokriven gingivom, da bi se ocenile sve njegove strukture, potreban je rendgenski snimak. Pojedini zubi imaju više od dva korena što im dodatno otežava ekstrakciju.

Periodontalna bolest

Da bi zubi imali adekvatnu funkciju potrebno je da vilica bude zdrava. Kod peridontalne bolesti infekcija uzrokuje izmicanje kosti. Inflamacija uzrokuje destrukciju tkiva i opasnost širenja infekcije krvotokom u druge delove organizma.

Periodontalnu bolest je veoma teško eliminisati. Pranje i poliranje zuba usporiće napredovanje infekcije. Mnogi zubi biće kompromitovani i potrebna im je ekstrakcija.

Translate »